‘Maar voorbij is het nog lang niet...’, schreef ik vorige week donderdag op deze plek.

Amper vier dagen later was de scheidingsovereenkomst getekend.

Wat een zomer vol speculatieve onthullingen en excessief moddergooien beloofde te worden, lijkt nu de makkelijkste Hollywood scheiding ooit. In nog geen twee weken tijd gingen Katie Holmes en Tom Cruise van ‘gelukkig getrouwd’ via ‘oorlog over Suri’ naar getekende papieren en een overeenkomst over de voogdij.

What happened?! Katie happened.

Had drie weken geleden gezegd dat zij (Katie Holmes, het braafste meisjes uit Dawson’s Creek) hem (Tom Cruise, mister Hollywood en koning Scientology) op z’n knieën zou krijgen, en niemand had je geloofd. Maar RoboBride blijkt ook een beetje RoboCop in zich te hebben.

Hetzelfde meisje dat zich zo enorm liet overrompelen door ‘superster’ Tom Cruise dat ze eerder gebrainwashed dan verliefd leek, heeft dat gedaan waarin haar beroemde voorgangster faalde: de publieke opinie aan haar kant gekregen en de voogdij bemachtigd.

GOEDGEKEURDE CHAPERONNE

Kleine Suri blijft bij haar moeder. Papa Tom heeft ‘generous visitation rights’, zoals dat zo mooi wordt omschreven. Al beweren verschillende ‘bronnen’ dat hij deze bezoekjes niet zonder een door Katie goedgekeurde chaperonne mag afleggen.

Team Katie heeft dus keihard gewonnen. Ten minste, als we er even vanuit gaan dat de voogdij het voornaamste was dat Team Katie voor ogen had. En daar lijkt het wel op.

Waarom Team Tom zo snel heeft ingebonden? De officiële berichten zeggen dat de twee exen zich snel realiseerden dat een bittere strijd niet goed zou zijn voor hun kind. De mindere officiële berichten hebben het vooral over damage control van Team Tom.

SUPERFREAK

Zoals ik vorige week al schreef, door de slimme ‘Free Katie-strategie’ van Team Katie (een verrassingsaanval en het subtiel lekken naar de pers) was Tom in een paar dagen tijd van Hollywood superster naar superfreak met een doodenge geloofsovertuiging gegaan. En daar moeten meerdere partijen helemaal niet blij mee zijn geweest.

Niet alleen Scientology werd door de media flink door de mangel gehaald (iets waar de kerk meestal niet van gediend is), ook Tom’s geloofwaardigheid als acteur stond op het spel. En dat laatste is een groot probleem voor de filmstudio’s die net bakken met geld hebben geïnvesteerd in een van zijn films (hij heeft er wel zes op stapel). Gaat het publiek straks nog wel geld betalen om Tom Cruise te zien als stoere oud-militair op ruimtemissie wanneer hij maandenlang is neergezet als aanhanger van een of andere sekte die kleine kinderen naar gekke eilanden wil sturen om te laten brainwashen?

Het was dus zaak voor Team Tom om, onder druk van wellicht de kerk maar zeker ook van Hollywood, de scheiding zo netjes mogelijk te houden en het merk Tom Cruise zo snel mogelijk weer van superfreak naar superster te krijgen.

ZIELIGE, VERLATEN TOM

Of ze dat gaat lukken? Vast. Hij heeft het idiote gespring op de bank van Oprah immers ook achter zich kunnen laten, al dacht iedereen toen dat het z’n carrière om zeep had geholpen.

De komende tijd zal Team Tom er alles aan doen om hun speler in de media neer te zetten als een zielige, door zijn (wrede) vrouw verlaten man die vreselijk veel verdriet heeft omdat hij zijn dochtertje maar af en toe ziet. Vervolgens zal, na een gepaste periode, een leuke, jonge actrice (suggesties iemand?) voorbijkomen om zijn gebroken hart weer te lijmen. En dan begint het hele riedeltje weer van voren af aan.

En Katie? Die is nu beroemder en meer gerespecteerd dan ooit. De rollen moeten binnenstromen. Al zal ze hier vast niet te gretig op ingaan, ze is immers wel de vrouw die haar huwelijk verliet om haar kind te ‘redden’. Voorlopig moet ze dus vooral een goede moeder zijn. Gelukkig is er iedere dag wel een paparazzifotograaf in de buurt om dit vast te leggen.

PS - Zie je een interessante headline voorbijkomen, laat het me weten via twitter