De Britse boyband One Direction kwam als de grote winnaar uit de bus en verliet het STAPLES Center in Los Angeles met wel drie beeldjes. Voor hun nummer What Makes You Beautiful ontvingen ze een zilveren ‘moonman’ voor ‘Best New Artist’, ‘Best Pop Video’ en ‘Best Share-Worthy Video’. Leuke manier om een carrière te starten lijkt ons zo.

Waar vorig jaar Adele, Lady Gaga en Justin Bieber de grote winnaars van de VMA’s waren, schitterden ze dit jaar door afwezigheid. Ook winnares van twee moonman’s  M.I.A. was in geen velden of wegen te bekennen, net zo min als collega’s Beyoncé en Coldplay (gisteravond op Hollandsche bodem om een concert te geven) die ook in de prijzen vielen.

Zien: de jurken die tijdens de VMA’s werden gedragen (van de sterren die wel aanwezig waren) >

De grootste prijs tijdens de VMA’s is natuurlijk ‘Video of the Year’. Dit jaar mocht Rihanna die in ontvangst nemen voor haar clip We Found Love, samen met DJ Calvin Harris. En ze was er! Met kersvers kapsel. Omdat de VMA’s voornamelijk om video’s draait, konden tevens zij die niet over een gouden strotje beschikken in de prijzen vallen. Zo bewees Calvin Harris dat hij het ook zonder Rihanna afkon: hij sleepte de award voor ‘Best Electronic Dance Music Video’ binnen.

THE BEST AND THE WORST
En natuurlijk is een awardshow geen awardshow zonder rode-loperjurken en outfitwissels. Zo verschenen RiRi en Taylor Swift beiden op het podium (en tussen het publiek, Taylor ging zelfs crowd surfen, ja heus) in een rode outfit – nou ja, Taylor roodgestreept – en liepen ze de loper over gehuld in een wit tenue. Vast geen afgesproken werk. Emma Watson schitterde in een kleurrijk ensemble van Peter Pilotto en Zoe Saldana was een lieflijke verschijning in een roze Salvatore Ferragamo-jurk. Uiteraard waren er ook genodigde die de zware taak van het kleding uitkiezen beter aan een ander over hadden kunnen laten. Zo was Nicki Minaj een typisch gevalletje voor de worst dressed-lijst 2012.

VMA 2012: DE WINNAARS
> Video of the Year: Rihanna ft. Calvin Harris – We Found Love
> New Artist: One Direction – What Makes You Beautiful
> Male Video: Chris Brown – Turn Up the Music
> Female Video: Nicki Minaj – Starships
> Hip-hop Video: Drake ft. Lil Wayne – HYFR
> Pop Video: One Direction – What Makes You Beautiful
> Rock Video: Coldplay – Paradise
> Electronic Dance Music Video: Calvin Harris – Feel So Close
> Video With A Message: Demi Lovato – Skyscraper
> Most Share-Worthy Video: One Direction – What Makes You Beautiful
> Choreography: Chris Brown – Turn Up The Music
> Editing: Beyoncé – Countdown
> Visual Effects: Skrillex – First of the Year (Equinox)
> Cinematography: M.I.A. – Bad Girls
> Art Direction: Katy Perry – Wide Awake
> Direction: M.I.A. – Bad Girls