Beiden mochten tijdens de prijsuitreiking drie awards mee naar huis nemen. Swift, die onder meer werd gekroond tot beste vrouwelijke artiest, trakteerde het publiek in Frankfurt ook op een optreden. De awardshow werd aan elkaar gepraat door topmodel Heidi Klum.

DE WINNAARS

Taylor Swift was dolblij met de prijzenregen. 'Het is ongelooflijk,' reageerde de zangeres. 'Dit is mijn eerste EMA's, dit is wel een reden om terug te komen naar Europa!' Justin Bieber viel ook in de prijzen, het tieneridool won de awards voor beste world stage, beste popartiest en beste mannelijke artiest. Ook de jongens van One Direction, die net als Bieber niet bij de uitreiking aanwezig waren, kregen een EMA Award. Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen werd gekroond tot beste liedje en PSY won met Gangnam Style de prijs voor beste video. Ook onder anderen David Guetta en Nicki Minaj kregen een award. Artiesten als PSY, The Killers, No Doubt en Muse brachten tijdens de show een nummer ten gehore. Sterren als Kim Kardashian en de Jonas Brothers reikten prijzen uit.

Tijdens de EMA's werd ook stil gestaan bij Whitney Houston. De zangeres, die eerder dit jaar overleed, werd in het zonnetje gezet door Alicia Keys. Daarnaast werd ook Beastie Boy Adam Yauch herdacht.