Eerst fakete ze haar zwangerschap en nu het Amerikaanse volkslied! Wat is er niet nep aan Beyoncé?! Zo luidt ongeveer een derde van de online reacties op het nieuwtje dat Beyoncé afgelopen maandag ‘The Star-Spangled Banner’ niet live zong, maar playbackte.

Dat terwijl de eerste reacties op haar optreden tijdens President Obama’s inauguratie maandag in het algemeen zo bijzonder positief waren - zelfs tegenstanders van de huidige regering gaven toe dat haar vertolking van het volkslied een gevoel van verbroedering teweegbracht.

Tot dinsdag bleek dat Beyoncé de boel had lopen ‘neppen’ en het hele land zich tegen haar keerde en men sprak van ‘bedrog’ en ‘desillusie’.

Heeft Beyoncé inderdaad geplaybackt?

Het lijkt er ondertussen wel op.

De eerste geruchten over haar playback staken dinsdag de kop op toen een bandlid van de Marine Band – de vaste band van de inauguratie – tegen de London Times zei dat de zangeres op het laatste moment had besloten niet live te zingen maar een eerder, speciaal voor het evenement opgenomen versie op band te laten spelen.

Deze uitspraak werd een dag later, nadat het nieuwtje zich als een lopend vuurtje door de Verenigde Staten had verspreid, wat genuanceerd met een ‘geen enkel bandlid kan met zekerheid zeggen wat ze uiteindelijk heeft besloten’. Maar woendag kreeg CNN - yep, zelfs CNN heeft zich uitvoerig met dit onderwerp bezig gehouden! – bevestiging van een ‘anonieme bron uit Het Witte Huis’: Beyoncé had op het laatste moment besloten om niet live te zingen.

ZELFS PAVAROTTI DEED HET 

Is het gek dat ze niet live heeft gezongen? Helemaal niet zelfs. Playbacken is de normaalste zaak van de wereld bij grote evenementen als dit. Zelfs Pavarotti zong niet live tijdens de Olympische Spelen van 2006.

Het Amerikaanse volkslied schijnt een rotnummer te zijn, zeker als je het in de vrieskou moet zingen. Stel dat Beyoncé wel live had gezongen en enorm de mist in was gegaan, dan was de ophef waarschijnlijk net zo groot geweest.

Beyoncé zelf heeft, net als toen iedereen riep dat ze niet echt zwanger was maar een kussen onder haar jurk droeg, niet gereageerd op alle verhalen. Daar staat ze uiteraard boven. Al moet het de zangeres dwarszitten dat ze nu in het rijtje Britney en Ashlee Simpson hoort.

BEE'S REVANCHE 

Gelukkig kan ze volgende week zondag voor de revanche gaan tijdens de Super Bowl. Ook een optreden dat in de geschiedenis trouwens is geplaybackt. Maar de kans dat Beyoncé dit keer niet live zingt is na het inauguratiedebacle erg klein. Waarschijnlijk gooit ze er eerder tien extra moeilijke uithalen en van die irritante ad-libs in, alleen om te laten zien dat ze weldegelijk live kan zingen. 

PS - Zie je een interessante headline voorbijkomen, laat het me weten via Twitter.