Twee keer eerder sliep Tilda Swinton al achter glas in het bijzijn van publiek. In 1995 zette ze de performance in samenwerking met installatiekunstenaar Cornelia Parker op en het jaar daarna ging de Schotse actrice op solo-tour naar Rome en deed ze het trucje nog een keer over in het Museo Barracco. Maar sindsdien was ze met haar live performance niet meer te zien. Tot afgelopen zaterdag. Toen bezoekers van het Modern Museum of Art in New York opeens verrast werden; daar lag ze weer.

Meer Tilda Swinton: de actrice speelt in de nieuwste videoclip van David Bowie >

THE MAYBE
Onder de noemer The Maybe sliep Swinton ruim zes uur in het MoMA. Een grote verrassing voor het publiek, wat ook de bedoeling is van dit concept. De performance duikt dit jaar namelijk nog zo'n zes keer onaangekondigd op, op verschillende locaties in het museum. MoMA bracht geen officiële persverklaring uit en de beschrijving bij de performance art zelf is slechts: 'The Maybe 1995/2013. Levende kunstenaar, glas, staal, matras, kussen, linnen, water en een bril.' Heel mysterieus allemaal, dus.

Volgens hoofdcurator Klaus Biesenbach zijn MoMA en Swinton al langer bezig met het project. Hij vertelde het dagelijke nieuwsblog Gothamist.com dat ze, toen ze in 2005 de filminstallatie MoMA-Creative Time filmden, waar Swinton in te zien is, het al hadden over The Maybe. Hij vertelde haar dat het museum plannen had om historische performance art terug te brengen en 'hoppa', het idee was geboren. Zeven jaar later is het dan zo ver; Tilda Swinton slapend in het MoMA.

Neem ook een kijkje in de garderobe van Tilda >