1. De 12 Years A Slave-actrice is geboren in Mexico in 1983. Haar ouders verhuisden echter al snel terug naar hun vaderland Kenia, maar stuurden Lupita op haar zestiende toch weer terug naar Mexico om Spaans te leren. Haar vader is Peter Anyang' Nyong'o, een senator in Kisumu in Kenia.

2. Naast acteren, heeft de multigetalenteerde Lupita ook de film In My Genes geschreven, geregisseerd en geproduceerd. De prent gaat over de albinobevolking in Kenia. Ze maakte de film als haar afstudeerscriptie tijdens haar studie film en theater aan Hampshire College in Massachusetts.

3. Lupita ging daarna aan de prestigieuze Yale School of Drama studeren, die bekende alumni als Meryl Streep, Sigourney Weaver en Angela Bassett heeft. Al een paar weken voordat Lupita afgestudeerd was, werd haar de rol van Patsey aangeboden in 12 Years A Slave.

4. Lupita is een enorm goede gamer. In haar vrije tijd speelt de actrice heel veel computerspelletjes en vertelde aan Jimmy Kimmel dat ze vroeger verslaafd was aan Final Fantasy VIII.

5. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Lupita had niet altijd zo’n gewaagd buzzcut-kapsel. Toen ze 19 was had ze haren tot op haar schouders en verfde ze het geregeld in alle kleuren van de regenboog. Toen ze zo’n beetje alle kleuren wel had gehad, besloot ze alles eraf te scheren. ‘It felt so liberating. I discovered the shape of my head wasn't so bad! Ever since then, I just don't have the patience to grow it again.’ Aldus de actrice over haar coole coupe.

6. Wanneer ze even vrij had tijdens het filmen van 12 Years A Slave, ging Lupita in het weekend de hort op met haar tegenspelers. Van karten tot paintballen tot dansen; de star studded cast (wij noemen een Brad Pitt en Michael Fassbender) vermaakte zich wel.

7. Lupita gebruikt tijdens interviews vaak het word: ‘othecklified’. Schijnbaar verzon haar vader de term en moet het een gevoel van verwondering dat het menselijk verstand en elke beschrijving te boven gaat betekenen

8. Ze mag momenteel dan bovenaan elke best dressed-lijst staan; Lupita haat shoppen. Ze vindt het zelfs ‘overwhelming’ om een drukke winkel in te lopen.

9. Nu mag Lupita’s huid dan vlekkeloos zijn, vroeger leed ze aan een vervelende huidaandoening. Haar moeder was zo ongerust, dat ze Lupita helemaal meenam naar Madagaskar voor speciale geneeskrachtige kruiden. De actrice vertelde dat de kruiden verschrikkelijk roken, maar haar wel een egaal huidje hebben gegeven. Kom maar op met dat beautywondermiddel!

10. Toen Lupita jong was had ze een dode slang(!) als huisdier. En nee, we nemen je niet in de maling. De actrice vond de slang op een dag in huis en besloot het te houden. Ze nam het dode dier zelfs mee naar haar scheikundeles om ‘m op sterk water te zetten en vervolgens haar vrienden de schrik mee op het lijf te jagen. Iek!

Oscars-interview: Leo DiCaprio over naaktscènes en The Wolf of Wall Street >