Conscious Uncoupling. Hoe pretentieus kun je een ordinaire scheiding laten klinken? Geheel op z’n Gwyneth Paltrows maakte Gwyneth Paltrow deze week via haar GOOP-site bekend dat zij en Chris Martin na meer dan tien jaar uit elkaar gaan.

Of, sorry, bewust aan het ontkoppelen zijn.

Verrassend? Niet echt na alle geruchten over affaires aan weerszijde. Al leek het ’t afgelopen jaar een stuk beter te gaan. Ze werden zelfs meerdere malen samen, lachend gefotografeerd. Nu weten we waarom.

Gwyneth en Chris zijn al een jaar uit elkaar.

COUNSCIOUS UNCOUPLING
De term is overigens niet ontsprongen uit het brein van Gwyneth. Conscious Uncoupling een serieus concept dat al jaren geleden werd ontwikkeld door Dr. Habib Sadeghi, de GOOP-go-to-dokter, en zijn vrouw Dr. Sherry Sami. Ze hebben zelfs een alinealange uitleg van de theorie, maar in de basis komt het neer op het besef dat er ‘geen slechteriken' in een scheiding zijn, maar 'gewoon twee mensen’.

Ik vind het vooral knap hoe Gwyneth zelfs iets 'gewoons' als een scheiding heeft kunnen verGOOPen. Conscious Uncoupling klinkt als iets dat iedereen eens per jaar moet doen, vlak na de winter detox en voor de spring cleaning.

Soms hoop ik dat Gwyneth er zelf nog harder om moet lachen dan wij. Dat ze weet dat wij, wanneer ze haar scheiding op zo’n GOOP-manier bekend maakt, eerst alinea’s lang over dat bewust ontkoppelen gaan filosoferen. Waardoor we uiteindelijk pas na een paar dagen gaan speculeren over de redenen achter de breuk. Het zou een slimme strategie zijn.

KATE BOSWORTH
Niet dat het speculeren niet alsnog vrijwel direct gebeurde trouwens. Ik geloof dat Kate Bosworth, ondertussen al lang getrouwd met een ander, in bijna ieder artikel over de conscious uncoupling werd genoemd. Blijkbaar is de vermeende affaire die zij jaren geleden met Chris had, ondertussen gemeengoed geworden?

Maar, als we de geruchten moeten geloven, was Kate niet de oorzaak van de uiteindelijke breuk. Hun huwelijk was, zo lezen we nu, ‘open’ en ook Gwyneth is niet heel trouw gebleven. Herinner je de paniek nog toen Vanity Fair dreigde met een onthullend artikel, de take down? Het schijnt dat Gwyneth vooral bang was dat het blad haar affaire met een getrouwde man, de producent van Glee, zou onthullen.

ALEXA CHUNG
Wat, of beter gezegd wie dan wel de nekslag voor het huwelijk is geweest? Ik geloof niet dat Chris besloot zijn vrouw te dumpen omdat hij geen rauwe boerenkool meer kon zien, zoals de Daily Mail beweert. Wel geloofwaardig vind ik de speculatie dat Chris vorige zomer een affaire had met it-girl Alexa Chung én, ondanks dat hij de relatie voor zijn vrouw heeft beëindigd, verliefd op haar is geworden en gebleven...

Het gerucht is volledig gebaseerd op vage hints van gossipblogger Lainey Gossip én op deze foto’s van Chris en Alexa op Glastonbury vorig jaar zomer, waar ze diezelfde nacht ook door een festivalganger gespot zijn terwijl ze met z’n tweetjes ergens in een hoekje om vier uur ’s nachts naar een kampvuurtje aan het staren waren...

Is het waar? We gaan er vast nog veel meer over horen. Tot dan, vermaak je met deze handige 'GOOP-guide om over verdriet heen te komen' van NYmag. Want zelfs de serieuzere media neemt met heel veel plezier Gwyneth op de hak.