De Oscars zijn koud achter de rug of de volgende belangrijke filmprijzen dienen zich al aan. De organisatoren van het Cannes Film Festival hebben zojuist de genomineerden van 2014 bekend gemaakt.

DE KANSHEBBERS
Voor de belangrijkste filmprijs, de Gouden Palm voor beste film, nemen onder andere de Belgische film Two days, One Night, The Homesmen van Tommy Lee Jones en The Captive met Ryan Reynolds het tegen elkaar op.

Ook Maps to the Stars van David Cronenberg, The Seach van Michel Hazanavicius, Clouds of Sils Maria, het Turkse Kis Uykusu (Winter Slaap), Mommy, Goodbye to Language van Jean-Luc Godard, de Japanse film Still the Water, Mr Turner, Jimmy's Hall van Ken Loach, Saint Laurent, Het Italiaanse La Meraviglie, Foxcatcher, de Argentijnse prent Relatos Salvajes (Wild Tales) en Leviathan maken kans op het felbegeerde beeldje.

RYAN GOSLING
Ryan Goslings regisseursdebuut, How To Catch A Monster, wordt bovendien ook voor het eerst vertoond in Cannes. Verwacht dus binnenkort hier weer een stel jaloersmakend fraaie foto’s van The Goz en Eva Mendes (die een grote rol heeft in de prent) samen. Ook Robert Pattinson heeft zijn komst naar het Europese filmfestival vandaag bevestigd.

Vorig jaar was de grote winnaar tijdens het Cannes Film Festival de Franse prachtfilm La Vie d'Adèle, met Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux in de hoofdrollen.

Dit jaar wordt het festival  - dat loopt van 14 tot en met 25 mei – geopend met de film Grace of Monaco, waarin Nicole Kidman in de huid kruipt van de legendarische Grace Kelly. De juryvoorzitter is dit keer Jane Campion, de enige vrouwelijke winnaar van de Gouden Palm ooit.

Even een terugblik: dit zagen we vorig jaar bij het immer met sterren overladen Cannes Film Festival >