ELLE was in Arles, een stad in het Zuiden van Frankrijk en ontdekte de Arlésienne, het Zuid-Franse zusje van de Parisienne. Ze belichaamt een ideaalbeeld dat mannen als Vincent van Gogh, Picasso, Mistral helemaal gek maakte. We bezochten de expositie die mode-ontwerper Christian Lacroix, zelf getogen in Arles, aan haar wijdde en ontdekte hoe ze het doet. Haar geheim in een notendop.

TOON EEN BEETJE LEF!
Wees niet bang voor rondingen en omarm kleur. Een Arlésienne draagt, schrik niet, klederdracht. Maar dan op zijn Frans. Het tenue bestaat uit een zwierige jurk, die flink is ingesnoerd in de taille en die ondanks haar hooggesloten karakter (of juist daardoor) de ogen naar de bevallige borsten en billen trekt. Maar belangrijker nog: de jurken zijn gemaakt van de prachtigste kleurige stoffen. In het haar gaat een antiek lint. Zoveel vrouwelijkheid laat niemand koud.

JOIE DE VIVRE C’EST CHARMANT
Waar de Parisienne grossiert in dat ongrijpbare je-ne-sais-qoui, is de Arléssiene koningin van joie de vivre. Dansen is haar grootste hobby. Ze wordt regelmatig gezien terwijl ze met haar kleurige rokken in de rondte draait. Wat we willen zeggen is: trap vooral een beetje lol, dan komen de mannen vanzelf.

LAAT EEN SPOOR ACHTER
Er is een element van mysterie dat de Arlésienne omringt. In een befaamd toneelstuk speelt ze de hoofdrol, zonder te verschijnen. Ze is de grote afwezige, maar aanwezig in de gedachten van anderen. In de praktijk betekent dit: zorg dat je niet zomaar wordt vergeten. Laat een spoor achter. Bijvoorbeeld van een parfum dat nog even in zijn lakens hangt.

De tentoonstelling Arlésienne van Christian Lacroix in samenwerking met L'Occitane is nog tot 21 september te zien in Arles.

Bedwelmende parfums om iedereen het hoofd op hol te brengen >