De meningen verschillen sterk op de ELLE burelen. Lees dit opiniestuk van freelance editor Anke maar eens over waarom zij vindt dat Love Actually anno nu echt niet meer kan. Toch zijn er ook heel veel zaken wél steengoed aan deze populaire kerstfilm. ELLE's Gigi somt ze op:

Het gelaagde plot zorgt ervoor dat je 'm keer op keer wilt zien

Want ondanks dat je de film al honderd keer van begin tot eind kunt quoten, weet je nooit précies welke scène er ook alweer volgt.

Love Actuallypinterest
Love Actually

De casting is briljant

De bedoeling was om in Love Actually een cast te hebben van grote namen (Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson), gemixt met minder bekende acteurs (toentertijd: Keira Knightley, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Andrew Lincoln). Dat ging echter niet helemaal op, want in de tussentijd kwam Keira's eerste grote kaskraker, Pirates of the Caribbean, uit en inmiddels zijn de twee anderen ook grote Hollywood-namen geworden door The Hobbit, 12 Years a Slave en de serie The Walking Dead.

Zelfs January Jones, die een piepklein rolletje in Love Actually heeft, is door Mad Men een gevestigde naam geworden. Het resultaat: een cast waar regisseurs en filmschrijvers nu alleen maar van zouden kunnen dromen.

Human, Photo caption, Photography, Long hair, pinterest

Dié scène van Keira Knigtley en Andrew Lincoln

Om meteen even terug te komen op Keira en Andrew, ze zorgden samen meteen even voor de meest memorabele en romantische scène uit de film. Het moment dat Mark (Andrew) voor de deur van Juliet (Keira) staat met borden waarmee hij zijn onmogelijke liefde – want zij is getrouwd met z'n beste vriend – voor haar betuigt. Het is tot op de dag van vandaag een van de meest gekopieerde huwelijksaanzoeken. En dat wil wel iets zeggen.

youtubeView full post on Youtube

Extra leuk om te weten: de borden zijn zelf geschreven door Andrew Lincoln:

Text, Font, Design, Job, Event, Room, Photo caption, Photography, Conversation, Media, pinterest

Hugh Grant & Colin Firth

Ze konden elkaar niet uitstaan in Bridget Jones's Diary, die een paar jaar voor Love Actually uitkwam, en werden daardoor de meest geliefde vijanden van het grote scherm. In Love Actually hebben ze niets met elkaar van doen, maar het feit dat ze beiden weer in een Britse rom-com schitterden was al genoeg. Bovendien is Hugh Grants rol als Prime Minister hysterisch goed.

Chin, Human, Forehead, Jaw, Smile, Black hair, Pleased, pinterest

Wat ons meteen bij dit punt brengt: de dans van Hugh

Eigenlijk hopen we stiekem dat Mark Rutte dit ook geregeld in zijn torentje doet.

Het kersttoneelstuk op school

Zó goed geschreven. Zó grappig. En zó fantastisch geacteerd. Van het gegeven dat er een Christmas Lobster #1 is bij de geboorte van Jezus, tot het feit dat Mariah Careys All I Want For Christmas een glansrol heeft in de desbetreffende scène (zo hoort het immers tijdens Kerst); wij nemen ons petje, eh, kerstmuts af.

Love Actuallypinterest
Love Actually

Twee grote namen samen: Alan Rickman en Mr. Bean

Die scène waarin Rowan Atkinson aka Mr. Bean het geheime cadeau van Alan Rickman voor zijn sexy collega heel erg traag inpakt, en hij 'm uiteindelijk moet laten liggen omdat zijn vrouw (Emma Thompson) eraan komt. Zo simpel en klein, doch zo geweldig en spannend (redt-ie het, of redt-ie het niet?!).

Love Actuallypinterest
Love Actually

Martin Freeman als body double

Martin Freeman en Joanna Page spelen John en Judy, en zijn professionele body doubles voor pornofilms. Dit gaat er zó ongemakkelijk aan toe, dat je naast plaatsvervangende schaamte ook iedere keer weer de slappe lach krijgt. Uiteraard worden ze aan het einde van de film een heerlijk vreemd stel.

Love Actuallypinterest
Love Actually

Schattige Sam

Thomas Brodie-Sangster is nu vooral bekend door zijn rol in Game of Thrones, maar wij willen 'm juist herinneren als schattige Sam. Liam Neeson probeert als stiefvader er alles aan te doen om 'm gelukkig te maken na de dood van zijn moeder, en die slimme verhaallijn krijgt ons iedere keer weer in tranen. Vooral tijdens de feestdagen. Ze weten wat ze doen, die bastards.

Love Actuallypinterest
Love Actually

Bill Nighy als verlopen rocker

Bill Nighy bewijst in Love Actually dat-ie een komisch genie is als verlopen rocker Billy Mack die met een slecht kersthitje weer op wil klimmen. Dan heeft-ie ook nog een verknipte relatie met zijn manager Joe en gaat-ie butt naked op tv na een weddenschap. Het briljantste aan dit alles zijn echter toch wel teksten als deze:

'Hiya kids. Here is an important message from your Uncle Bill. Don't buy drugs. Become a pop star, and they give you them for free!'

Love Actuallypinterest
Love Actually