We schuiven ieder jaar aan de kerstdis, maar heeft iemand zich weleens verdiept in alle grappige feiten die er rondom de feestelijkheid circuleren? Natuurlijk niet, maar wij dit jaar wel. Negen dingen om tijdens het kerstdiner aan je lief, oom, ouders, tante, grootouders of kleine broertje of zusje te vertellen.

1. Iets aan de rendieren van de Kerstman klopt niet
De acht rendieren van de kerstman heten respectievelijk Comet, Cupid, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Donder, Blitzen en Rudolph, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het mannennamen zijn. Máár: mannelijke rendieren verliezen hun gewei rond Kerst, dus de rendieren die Santa’s slee de lucht door sjouwen zijn of gecastreerd, of gaan onterecht met een mannennaam door het leven.

2. Grieken denken ieder jaar met Kerst dat er een groep goblins knettergek wordt
Ze heten de kallikantzaroi, zien er volgens de mythe gebocheld en behaard uit en schijnen rond de kerstperiode in massa’s op te rukken om ieders huis in te breken. Aldaar intimideren ze gezinnen, plassen ze in tuinen, smijten ze complete interieurs kapot en stelen ze dus kerstcadeaus. De Grieken willen dit niet en gaan dit verdriet tegen door óf hun deurklink zwart te verven, of de onderkant van een varkenskaak aan de deur te hangen. Dus dat.

3. En Polen hangen spinnen in de kerstboom
Geen kerstballen, maar decoraties van spinnenwebben en spinnen sieren de Poolse kerstbomen, want in Polen gelooft men dat de spin geluk brengt. Een echte spin in de kerstboom vinden is het Poolse equivalent van een wimper vinden – voorspoed en geluk valt je daarna ten deel.

4. Het populairste moment voor een break-up is twee weken voor Kerst
Een onderzoek dat data van Facebook heeft geanalyseerd, wijst uit dat de meeste stelletjes twee weken voor Kerst sneuvelen. De minste break-ups vinden op Eerste – en Tweede Kerstdag plaats. En terecht.

5. In het Witte Huis waren kerstbomen ooit eens verboden
Jaarlijks staat er uiteraard ook een kerstboom in het Witte Huis, maar zo’n honderd jaar geleden dus even niet. President Theodore Roosevelt was een groot milieuactivist en verbood zodoende iedere kerstboom in het presidentiële huis.

6. Rudolf het rendier is bedacht door een reclameman
Robert L. May was de copywriter uit de jaren dertig die voor het eerst ‘Rudolf The Red-Nosed Reindeer’ introduceerde. In 1939 maakte hij het figuurtje voor het Amerikaanse warenhuis Montgomery Ward en daarna werd Rudolf gemeengoed.

7. Het bekendste kerstliedje was oorspronkelijk bedoeld voor Thanksgiving
Jingle Bells werd in 1857 geschreven door James Pierpont. Het nummer heette oorspronkelijk One Horse Open Sleigh en was bedoeld voor Thanksgiving.

8. De kerstman heeft zijn eigen postcode
Er bestaan twee eilanden die ‘Christmas’ heten – eentje in de Pacifische oceaan en eentje in de Indische oceaan – en er bestaan in Amerika drie steden die de naam ‘Santa Claus’ dragen: eentje in Georgia, eentje in Arizona en eentje in Indiana.

9. En hij is de rijkste man op aarde
Forbes stelde eens een lijst op van rijkste fictieve personen op aarde en wie prijkt er op nummer één? De kerstman. Forbes: ‘1651-jarige leeftijd, geschatte waarde is oneindig, wordt naar verluidt geteisterd door exorbitante rijkdom en maakt jaarlijks een cadeautrip rond de wereld in een vergeefse poging er iets van kwijt te raken.’ Ook in de lijst: Dagobert Duck (nummer 6 – ‘Tachtigjarige leeftijd, staat bekend om zijn liefde voor geldzwemmen, maakt neefjes Kwik, Kwek en Kwak zeer waarschijnlijk tot erfgenaam.’), Willy Wonka (nummer 10 – ‘Geschatte waarde 2,6 miljard, hard getroffen door de suikervrije dieettrend, momenteel door Britse autoriteiten verdacht van het smokkelen van illegale snoepwaar uit Oompa Loompa-land.’) en Scrooge (nummer 12 – ‘Kortstondig van zijn ondernemerspad geraakt door een filantropische fase in zijn leven, nu weer back in business, levenslange single met sterke paranormale inborst, want gelooft dat zijn huis wordt geteisterd door geesten.’)

De 16 allerbeste alternatieven voor de kerstboom >