ZOET OF DROOG
Hoe zat het ook alweer met droge en zoete champagne? Dat hangt af van de dosage, de kleine hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd om evenwicht te bieden aan de natuurlijke zuren en om het fruit te benadrukken. Even opletten nu. Sec is in dit geval niet droog, maar juist zoet. En tegenwoordig is bijna alle champi droog. De trend is zelfs zéro dosage, dus helemaal geen suiker.
> doux = zoetst
> demi-sec = zoeter
> sec = zoet
> brut = droog
> extra brut = droger
> zéro dosage = droogst

Dit zijn de 10 beste bubbels volgens ELLE Eten >

BLAUW-WIT
Echte champagne mag maar van drie soorten druiven gemaakt worden: de blauwe pinot meunier en pinot noir, en de witte chardonnay. Soms kom je op de fles de aanduiding blanc de noirs of blanc de blancs tegen. Dat wil zeggen wit gemaakt van alleen blauwe druiven (ja dat kan), of wit gemaakt van alleen witte druiven. Die schreeuwlelijken die altijd roepen dat ze niet van chardonnay houden, die krijgen van de blanc de blancs dus lekker geen glaasje!

TOT MOUSSE  
Hoe komen de bubbels in de wijn? Bij de méthode traditionelle voegt men suiker en evt wat gist toe aan de (platte) basiswijn. Zo begint een tweede gisting in de fles, waarbij koolzuur ontstaat: belletjes. Met een chic woord: de mousse. Hoe kleiner de belletjes, hoe beter!

NIET DOEN
> Knallen: als-ie knalt heb je te veel bubbels laten ontsnappen en vaak ook te veel champagne. Zonde!
> Goedkope champagne kopen: die wordt gemaakt van de kneusjes onder de champagnedruiven. Koop voor dezelfde prijs een andere bubbel. Die is dan waarschijnlijk beter van kwaliteit.
> De flessen op tafel zetten: te warme champi gaat spuiten. Zet ’m in een grote koeler met ijs, na een kwartier is hij op temperatuur, 7°C. Wachten tot 12 uur? Het is nooit te vroeg voor champagne.

Tot slot heeft ELLE Eten natuurlijk ook nog het recept voor dé perfecte oliebol voor je klaarstaan. Enjoy!

5 dingen die je moet weten als je zelf oliebollen gaat bakken >