Stop de persen: Uggs zijn terug! Het was all over the internet dus het is waar. Het was ook het gesprek van de dag hier op de redactie (ja, daar praten wij over). Er vormden zich twee kampen: voor en tegen.

Of eigenlijk drie kampen, want ik zat in mijn eentje in een derde kamp. Het kamp waarin de reactie was: 'Terug? Terug? Bij mij waren de Uggs eerlijk gezegd nooit weg.' En dan bedoel ik ook echt nooit, dus ook niet in de zomer. Wat mij betreft is de Ugg boot er een for all seasons. Want koude voeten gebeuren ook in de zomer. En ik ben ook niet zo’n laffe closet Ugg-fan die de laarzen alleen thuis draagt met het licht uit als een soort guilty pleasure; ik ben al jaren out and proud.

Ik doe ze gewoon aan naar gelegenheden waar andere mensen komen. Die zijn dan allemaal jaloers op hoe warm en zacht verpakt mijn voeten erbij zitten, en waarschijnlijk lachen ze me achter mijn rug uit. Maar dat doet lang niet zo’n pijn als een voet in een koude, harde schoen.

Weinig mensen zullen ontkennen dat Uggs warm en zacht zijn, maar ik durf nog een stapje verder te gaan. Ik vind ze ook leuk. Ze geven de voet zo’n knus rond berenkarakter. Ze maken het been er boven zo bevallig en slank. Er zijn echt voorbeelden bekend van spijkerbroeken waarbij ze leuk staan; van California hippiejurkjes waarbij ze leuk staan; zelfs van joggingbroeken waarbij ze leuk staan – vooral voor dat laatste krijgt die juist anno 2022 voor de meeste weer extra bonuspunten.

hailey bieber uggs

Beroemdheden als Pharrell Williams, die in 2014 met Uggs de rode loper op stapte of de patroonheilige van de Uggs: Santa Pamela Anderson, zijn een aantal types waarbij de boots in het vorige decennia leuk stonden. Maar tegenwoordig zijn er ook celebrity's die er heus charmant mee voor de dag komen.

Dua Lipa bijvoorbeeld die precies zo na buiten stapt zoals we, of althans ik, dat graag zie; Uggs, wijde jeans, warme gestreepte sweater – zo'n lookje die er zo comfortabel uit ziet dat niemand hem zo afkeuren. Of Hailey Bieber die haar Uggs combineert met een oversized sweater. Dan heb ik het overigens wel over het basic korte model en niet over excessen in roze of blauw, of voorzien van glittersteentjes of studs. En ik hou al helemaal niet van de hoge versie, want er is een verschil tussen knusse berenvoetjes en grote, dikke berenbenen.

Wat ook leuk is aan Uggs, is het gevoel dat het dragen ervan kan oproepen. Je kunt je bijvoorbeeld instant voelen alsof je Blake Lively bent tussen opnames door op de set van Gossip Girl, terwijl je gewoon over de Leidsestraat in Amsterdam loopt. Dat je een celeb bent die uit praktisch oogpunt even de boots heeft aangeschoten, maar ze elk moment kan omruilen voor Louboutins. Wat natuurlijk zeker niet gaat gebeuren, maar de belofte is er.

Er is maar één ding waar ik als de dood voor ben. Nee, niet dat Uggs weer uit worden verklaard, of dat ze wederom massaal worden omarmd en in combinatie met leggings worden gedragen. En ook als de hele stad me zou uitjouwen, zou dat me niet weerhouden Uggs te dragen. Er is maar één ding wat dat kan verhinderen, het meest gevreesde weertype van allemaal: sneeuw. Dan rest er nog maar één oplossing: de moonboot. Maar over de modekwaliteiten van dat zwaargewicht hebben we het een andere keer.


Ben je net zo'n Ugg liefhebber als ik? Shopping Editor Kelly zette hier de mooiste exemplaren voor je op een rij.