Ik wist het niet, maar Scandals wijn drinkende, ass kicking, superster fixer Olivia Pope is gebaseerd op een bestaand persoon. Een real life 'crisis management expert' die presidenten en CEO's bijstaat wanneer hun PR-zaken te ingewikkeld worden.

De 'echte Olivia' heet Judy Smith. Smith werkte al voor Monica Lewinsky, de recent gehackte Sony-bazen en zelfs voormalig president George W. Bush. Na een gesprek met deze Smith besloot Grey's Anatomy-schrijfster Shonda Rhimes Scandal te maken. En de expert leest nog steeds alle scripts, speelt sappige real life schandalen aan de schrijfster door en is regelmatig in contact met Scandals Kerry Washington.

Dat betekent overigens niet dat de schandalen uit de show allemaal echt zijn gebeurd. Zo is er – gelukkig – in het echt nooit een spannende affaire tussen president Bush en Smith geweest. En ook het opruimen van lijken, behoort niet tot haar taakomschrijving, aldus de expert zelf.

Smiths nieuwste cliënt is Lena Dunham. The Hollywood Reporter maakte eerder deze week bekend dat de Girls-ster 'strategic council' zal krijgen van Smith en publicist Cindi Berger.

WAT HEEFT ZE TE VERBERGEN?
Omdat we ondertussen toch een beetje getraind zijn door Scandal, neem ik aan dat jullie eerste gedachte ook is: 'wat heeft Lena dan te verbergen?'. Dat was die van mij ook. Op tv komt Olivia Pope pas op het toneel vlak vóór de dingen enorm uit de hand dreigen te lopen. Zeg maar op het moment dat de nieuwszender de compromitterende beelden van de CEO en de callgirl al in handen heeft. Of nadat de oud-stagiair geld heeft aangenomen voor een exclusief interview over seksuele escapades met de hoogwaardigheidsbekleder. (Ik geef toe, ik heb te veel Scandal gezien...)

In het geval van Lena lijkt het eerder te gaan om dingen die al uitgebreid in de media zijn besproken. De 'onthullingen' in haar boek bijvoorbeeld die nogal wat stof deden opwaaien. Of de dingen die ze in eerdere interviews heeft laten vallen. De Girls-actrice krijgt immers al snel de halve wereld over zich heen wanneer ze een gemiddelde Lena Dunham-uitspraak in een gemiddeld Lena Dunham-interview doet. Laat staan wanneer ze op de rode loper meedeelt dat ze uit zelfbescherming haar Twitter-app van haar telefoon heeft verwijderd. Of wanneer ze zomaar haar tepelplakkers op Instagram gooit.

Het lijkt er op dat ze zichzelf dus wat beter wil beschermen tegen de veelal gemene media en haatvolle reacties op social media. Begrijpelijk. Kijk alleen al naar de manier waarop website The Wrap het nieuwtje over Lena's nieuwe team brengt: '5 mislukkingen die er waarschijnlijk toe hebben geleid dat Lena een crisismanager nodig heeft'. Flauw.

CONSIDER IT HANDLED
Dat Lena de adviezen van haar nieuwe team direct ter harte heeft genomen, bleek vorige week vrijdag al. Nog voordat een nieuwe ronde kritiek was losgebarsten over Lena's laatste interview met Time Out New York waarin ze een vergelijking maakte tussen Bill Cosby en de Holocaust (lees hier wat ze precies zei), liet de Girls-actrice op Instagram weten dat ze zich al bewust was van het feit dat het wellicht niet haar beste analogie was.

Het zou dus zo maar kunnen dat we Lena's allerlaatste op het randje balancerende interview hebben gehad. Zoals Olivia Pope zou zeggen, 'consider it handled'.

Doutzen Kroes is 30! Haar meest spraakmakende instagramfoto's op een rij >

Het web valt over deze 'topless' foto van Willow Smith >

En Kristin Cavallari vindt zichzelf te dun >