De ene whatsapper is de andere niet, en waar de een los gaat op het hele smileytoetsenbord, houdt de ander het kort en zakelijk. Tijd voor een analyse – dit zijn de vijf type whatsappers waarvan we geloven dat iedereen ze wel in z’n telefoon heeft.

1. De whatsapper die eigenlijk niet wil whatsappen
Groepsgesprekken verlaat deze whatsapper als eerste (zonder melding) en blauwe vinkjes doen haar niks. Antwoord is zeldzaam en wordt in staccato zinnen gegeven. Zit je een keer naast deze whatsapper, dan zie je 345 meldingen op haar smartphone – vergeef haar, deze whatsapper behoort tot de 5% die gewoon niet in de wieg is gelegd voor smartphonecontact.

2. De whatsapper die constant dronken lijkt
Door tkifoutne of door redelijk in de war geschopte autocorrectinstellingen. Zo kan het dat ‘hahaha’ bij deze apper altijd automatisch verandert in het best intimiderende ‘HAHAHAHAHAHAHAHA’ en wanneer ze dat dan proberen recht te zetten volgt nog drie keer ‘ik bedoel HAHAHAHAHAHAHAHA’, ‘*HAHAHAHAHAHAHAHA’, ‘hahaha’. En dan: ‘kut autocorrtct’. Mensen met kapotte touchscreens behoren ook tot deze categorie.

3. De apper die praat via smileys
Eet deze apper fruit, dan krijg je een banaan. Voelt deze apper zich rot, dan krijg je het tergende smileygezichtje. Vindt deze apper iets heel erg grappig, dan krijg je de lachende smiley met tranen. Wordt het langzaam licht, dan stelt deze apper een smileycombinatie samen van alle manen die Emoji kent, langzaam verlopend van donker naar licht.

4. De voicemessager
Oh, wat een feest – deze apper wil je in je telefoon. Ergens heeft deze apper ontdekt dat je met inspreken heel veel typtijd bespaart, en zodoende is zij door heel veel oefening vaak meester geworden in grappige dan wel lieve gesproken teksten.

5. De whatsapp rookie
Meestal is dit je vader, of je moeder. Appjes worden nog voorzien van perfecte interpunctie en een hoofdletter. Óf juist niet: de spatie hebben ze nog steeds niet gevonden en wordt vervangen door een punt, waardoor.het.allemaal.heel.knullig.overkomt.wat.ze.ook.maar.zeggen. Vaak worden in hetzelfde gesprek af en toe selfies van een kin, een voorhoofd of de zijkant van een wang gestuurd, omdat ze er nog steeds niet helemaal achter zijn gekomen waar de camera zit. Gesprekken als deze doen je huilen en lachen tegelijk.

8 dingen die we allemaal doen zonder het te zeggen >

9 dingen die niemand je verteld heeft over je leven als twintiger >