Op de uitnodiging van Apple's speciale event in Berlijn stond louter: 'Spring Forward', maar de speculaties waren alom: dit zou de dag worden dat de Apple Watch gepresenteerd zou worden aan het grote publiek. En juist: dit gebeurde ook, samen met de lancering van een hagelnieuwe MacBook, Apple's plannen op het gebied van televisie kijken en health.

In vogelvlucht nemen we je mee door het event in Berlijn wat (in Europa) the hottest ticket in town was gisteravond:

APPLE TV & HBO
In de Apple store in de Duitse hoofdstad zitten we met zo'n 100 zenuwachtige journalisten te wachten op klokslag 18.00 uur, dat begint de keynote in San Francisco en kunnen we allemaal live meekijken naar wat Apple's nieuwe snode plannen zijn. Zes uur sharp start de presentatie en zien we Apple-baas Tim Cook het podium betreden.

Na een korte introductie en blik op de nieuwe store in China begint Cook over... de Apple TV. Ai, die zagen we even niet aankomen. Apple slaat de handen ineen met HBO en lanceert HBO Now: een nieuw kanaal dat exclusief is voor Apple en zal worden toegevoegd aan de Apple TV in april.

Helaas voor nu alleen nog beschikbaar in Amerika, maar we krijgen we de gloednieuwe trailer van Game of Thrones seizoen 5 (bekijk 'm hier) voorgeschoteld, met daarin Carice van Houten en Michiel Huisman in actie. Smullen!

Head, Hairstyle, Fashion, Temple, Fictional character, Scene, Movie, Animation, Blond, Acting,

HEALTH & RESEARCH
Next up: nieuwe ontwikkelingen op het gebied van health. Want volgens Cook is een iPhone (inmiddels zijn er 700 miljoen over de toonbank gegaan!) al lang niet meer alleen internet in je zak.

ResearchKit wordt geïntroduceerd, een framework op basis van opensourcesoftware (een primeur voor Apple) dat ontworpen is voor medisch- en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers kunnen verzamelen met behulp van iPhone-apps. De apps die nu al beschikbaar zijn in de ResearchKit bieden hulp bij onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson.

Een revolutie voor de medische wereld, als je het ons vraagt. Met recht weer een 'stap vooruit' van Apple. Helaas is ook ResearchKit momenteel alleen in de Verenigde Staten te vinden in de App Store, maar in de toekomst ook in meer landen.

MACBOOK
Oké, op naar de Apple Watch. Of nee, toch niet? Tim Cook weet z'n publiek de tuin om te leiden, en gaat door met: de Mac-familie. 'We reinvented the notebook,' aldus Apple's opperhoofd. En hoe! Een hagelnieuwe MacBook wordt geshowt, maar we kunnen de notebook bijna niet zien in de handen van Cook. Juist: zo dun is het nieuwe Mac-paradepaardje:

Electronic device, Product, Gadget, Technology, Office equipment, Coffee cup, Laptop part, Space bar, Laptop, Touchpad,

 
Dit is de dunste en lichtste MacBook ooit gemaakt door Apple. We zullen je álle technische details besparen, maar even op een rij de belangrijkste features (van de notebook die in één klap bovenaan ons verlanglijstjes staat):

> Hij weegt slechts 0,9 kilo;
> Is 13,1 mm dik (op het dikste punt);
> Heeft een 12-inch Retina display (het dunste display ooit op een Mac);
> Is volledig omhuld in metaal;
> Heeft de nieuwe compacte USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen met slechts één enkele connector (dag, spaghetti aan snoeren in de la);
> Hij is er ook in het goud(!), oh ja en zilver en spacegrey.

En hoera; de compleet nieuwe MacBook is ook in Nederland verkrijgbaar! Vanaf vrijdag 10 april ligt  'ie in de (online) winkelschappen, vanaf € 1799.

APPLE WATCH
En dan eindelijk, na bijna een uur, begint Cook over de nieuwste aanwinst van de Apple-familie: de Apple Watch. Hier hebben we op gewacht, hier zijn we voor in Berlijn. Precies een half jaar geleden toonde Colette, tijdens Parijs Fashion Week, al het technologische polssieraad, maar nu zien we 'm zelf in het echt en worden alle details van de Apple Watch uit de doeken gedaan.

Dat de Apple Watch meer dan alleen een horloge was, wisten we natuurlijk al. Maar zoveel meer? Naast de tijd checken (ha, het blijft natuurlijk een horloge), kun je oa muziek luisteren, sms-en, bellen, je agenda bijhouden (ook dmv stemherkenning), vrienden berichten sturen, je hartslag meten, instagrammen, bijhouden hoeveel calorieën je verbrand tijdens een rondje hardlopen... En dan hebben we het nog niet eens over alle apps, en speciaal voor Apple Watch ontwikkelde apps. Zo fungeert de Watch bij W Hotels als room key, en kun je rechtstreeks een Uber-taxi bestellen op basis van je locatie.

Accuraat, elegant en een technologisch hoogstandje. Maar het oog wilt ook wat, en ook daar stelt Apple niet teleur. Er is namelijk zelfs een 18 karaat gouden uitvoering. En Apple heeft een scala aan bandjes ontwikkeld voor de Apple Watch, waaronder leer en metaal, waardoor 'ie helemaal niet misstaat om de pols van menig modeliefhebber.

Electronic device, Technology, Gadget, Multimedia, Everyday carry, Rear-view mirror, Games, Communication Device, Portable communications device,

 
DE DETAILS
De Apple Watch is verkrijgbaar in twee maten: 38 mm en 42 mm en er zijn drie verschillende collecties: Apple Watch Sport (met een aluminium kast), Apple Watch (gemaakt van roestvrij staal) en Apple Watch Edition (de gelimiteerde 18 karaat gouden uitvoering). Prijzen beginnen bij $349 voor de kleinste Sport-editie en $549 is de startprijs van de Apple Watch. Voor de gouden Edition zul je dieper in de buidel moeten tasten, deze begint bij een verkoopprijs van $10.000.

Helaas, helaas: de Apple Watch is vanaf 10 april nog niet te bewonderen in Nederland. Je moet afreizen naar onze buren Duitsland of Frankrijk (of Australië, Canada, China, Hongkong, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) om 'm vanaf die dag in het echt te bewonderen. Vanaf 24 april is Apple Watch online of met een reservering verkrijgbaar in de Apple Store en bij bepaalde erkende Apple resellers.

Goede reden om weer een tripje Berlijn te plannen volgende maand, nietwaar?!

Lees hier meer over de samenwerking van Apple en HBO Now >