Of je nu een keer ergens hebt meegekeken, een abonnement hebt of teert op de login van je huisgenoot of vrienden: Netflix is in korte tijd gemeengoed geworden, en heeft het merendeel van ons al eens een hele zondag zoiets als New Girl, House of Cards of Orange Is The New Black laten bingewatchen. Dat één aflevering kijken al gauw uitmondt in een hele sessie, dat weet je dus al. Dít zijn de negen dingen die je nog niet over Netflix wist.

1. Het bestaat al langer dan Google
Geen grapje. Marc Randolph en Reed Hastings richtte Netflix al in 1997 op, maar dan als online videotheek, waar je – net als bij een echte Videoland – een weekend of een week betaalde voor de huur van een DVD, die dan naar je werd opgestuurd.

2. Een videotheekboete zorgde voor het huidige businessmodel van Netflix
Hastings zélf was eens een keer te laat met het inleveren van film Apollo 13, waardoor-ie 40 dollar moest aftikken als boete. Niet veel later ging hij richting sportschool en bedacht de man: het is veel fijner om een maandelijks bedrag te betalen en zelf te bepalen hoe vaak en hoe veel je een dienst wil afnemen, net als mijn sportschoolabonnement. Niet veel later – in 1999 – veranderde Netflix dan ook naar zijn abonnementsvorm, zoals we de dienst nu ook kennen. In 2007 was de eerste film online te streamen.

3. Netflix is de grootste bijdrager van internetverkeer
Blijkt uit onderzoek van internetprovider Sandvine, gehouden in mei 2014. Niet gek:  de streamkwaliteit van Netflix is in HD en miljoenen gebruikers over de hele wereld worden dagelijks door de ‘next chapter’-button tot urenlange seriemarathons verleid. Grappig: toen Netflix nog een postordervideotheek was, was het de grootste afnemer van de United States Postal Service.

4. Netflix-medewerkers hebben unlimited vakantiedagen
Echt. CEO Reed Hastings houdt niet van bureaucratische regeltjes en dus mag iedere medewerker zo veel vakantiedagen opnemen als-ie wil. Mits werk er niet onder lijdt – maar daar vertrouwt Hastings dan op. Woordvoerder Joris Evers in een interview: ‘It's about freedom and responsibility and treating people like adults.’ Gaaf. De open minded policy inspireerde zakenman Sir Richard Branson hetzelfde te doen in zijn bedrijf Virgin Group.

5. Netflix weet dat je liegt over je voorkeuren
Jij mag misschien – heel verantwoord – zeggen dat films als Trainspotting en Lost in Translation je favorieten zijn, Netflix kijkt uiteindelijk vooral naar waar je echt naar hebt gekeken (11 afleveringen New Girl achter elkaar, of die ene foute tienerserie) en kiest daaruit de titels die in je ‘Aanbevolen’-menu komen. Er valt dus niet te sollen met Netflix.

6. Je kunt een ‘shuffle’-knop downloaden
Als je Chrome als internetbrowser gebruikt. Die knop zorgt ervoor dat er een random aflevering van een serie wordt gestart. Leuk als je alle afleveringen al hebt gezien.

7. Netflix heeft meer dan 76.000 categorieën
Hal-le-lu-jah. Daar zitten dus ook categorieën als ‘Cool Moustaches’, ‘Dark Canadian Thrillers’ en ‘Understated Detective TV Shows’ bij.

8. Netflix heeft zelfspot
Op 1 april maakte ze grappen over zichzelf en hun gekke categorieën, door nepcategorieën toe te voegen als ‘Movies Featuring An Epic Nicolas Cage Meltdown’, ‘Movies That Are In English But Still Require Subtitles’ en ‘TV Shows Where Defiantly Crossed Arms Mean Business!’.

Ai... is het weer mis tussen Beyoncé en Jay Z? >

Grappig: celebrity wenkbrauwen, toen & nu >