In ‘17 dingen die je nog niet wist over Pretty Woman’, de film die deze maand precies 25 jaar bestaat, lichtten we al een tip van de sluier op; Pretty Woman had van origine een flink wat grimmiger script dan Disney ons uiteindelijk op het witte doek voorschotelde. Zo was Vivian (Julia Roberts) eigenlijk verslaafd aan cocaïne en zou ze als onderdeel van de deal met Edward (Richard Gere) een week lang niet mogen gebruiken. Maar ook het beroemde happy end uit de rolprent was oorspronkelijk een stuk minder blij.

We waarschuwen maar vast: verder lezen op eigen risico.

In een notendop – en ongetwijfeld geheel ten overvloede – het Disney-verhaal: Prostituee met een gouden hart ontmoet rijke zakenman die haar wil redden. Gaandeweg koopt hij dure kleren en juwelen voor haar, ontstaat er naast een zakendeal ook een uiterst interessante romance en laat Edward Vivian niet alleen proeven van het rijkeluisleven én motiveert hij haar om naar San Francisco te verhuizen om haar GED te halen, maar leert Vivian Edward ook een paar belangrijke levenslessen.

Kers op de taart is de grande finale, waarin Vivian haar koffers aan het pakken is voor San Francisco en Edward, voorgereden in een limo en voorzien van bos rode rozen, langs de brandtrap naar boven klimt (zijn hoogtevrees onderweg overwinnend) om Vivian de liefde te verklaren. ‘So, what happened after he climbed up the tower and rescued her?’ vraagt-ie dan. ‘She rescues him right back,’ is Vivians antwoord, vlak voor De Kus wordt ingezet.

NOT THAT PRETTY
Got the picture? Prik maar door die bubbel. Hoe het echt zat is dat Vivian na de week met Edward gewoon weer terugkeert naar de straat. Julia Roberts volgens TCM over het originele script van J.F. Lawton (toen nog genaamd ‘3000’ ipv Pretty Woman, naar het bedrag dat het Edward kostte om Vivian een week lang in te huren):

'It was a really dark and depressing, horrible, terrible story about two horrible people, and my character was this drug addict. A bad-tempted, foulmouthed, ill-humored, poorly educated hooker who had this weeklong experience with a foulmouthed, ill-tempered, bad-humored, very wealthy, handsome but horrible man, and it was just a grisly, ugly story about these two people.’

En het ergste van alles? Edward wordt in het origineel dus helemáál niet verliefd op Vivian. Sterker nog: hij had een vriendin, van wie hij dus vreemdging. En in plaats van een kers op de taart kreeg Vivian haar 3000 dollar in de goot toegegooid, nadat ze zichzelf uit de limo rolde.

Rijst toch de vraag: hoe zouden de carrières van Julia Roberts en Richard Gere eruit hebben gezien als het originele script naar het witte doek zou zijn vertaald? We zullen het nooit weten. En dat is misschien maar goed ook.

En dan nu: De Kus om al die nare gedachten weer uit ons hoofd te krijgen:

youtubeView full post on Youtube

17 dingen die je nog niet wist over Pretty Woman >

Halina Reijn voegt zich bij grote Hollywood-acteurs voor dit mooie project >

Start Kylie Jenner een muziekcarrière? >