Goed, officieel is Goede Vrijdag dus goed omdat Jezus besloot zich te offeren (interessante trivia: er zijn ook mensen die geloven dat de term 'Goede Vrijdag' eigenlijk een verbastering is van 'Gods Vrijdag'), en dat moet ook zo blijven.

Maar even los van die oorsprong, opperen we nog zes redenen waarom Goede Vrijdag dus echt heel goed is.

1. We zijn (bijna) allemaal vrij

Hoewel een vrije dag die je zelf opneemt leuk is omdat het super exclusief voelt als een van de weinigen niet naar werk of studie te hoeven, is het toch net nog iets leuker als (bijna) het hele land vrij is. Groepsgevoel, enzo.

2. De winkels zijn open

Hoe-ra! Kunnen we er even bij stil staan dat Goede Vrijdag een van de weinige feestdagen is waarop a) de winkels wél open mogen en b) geen hordes debiel dronken en oranje geklede mensen elke stoep bezetten en c) we niet bang hoeven te zijn een vuurpijl tegen ons hoofd te krijgen? Best of both, pardon, áll worlds, dat is Goede Vrijdag.

3. Er zijn sales

Genoeg winkelketens gooien er een (online) uitverkoop tegenaan - een mid-season-sale, waardoor punt 2 nog feestelijker wordt.

4. Ook blutte mensen hebben iets aan Goede Vrijdag

Het is namelijk de perfecte dag om een grote voorjaarsschoonmaak in je kledingkast te houden, om de verkoopstapel een paar weken later op een kleedje (hallo Koningsdag) te slijten.

5. Het is nog maar het begin

Besef dat je nog drie(!) dagen vrij bent. Lazarus worden kan dus zonder grote consequenties. Uitslapen ook. Alles kan, eigenlijk. He-le-maal niks doen is ook een optie, want je hebt nog drie dagen.

En dan nog even een tip aan Goede Vrijdag, mocht het de ambitie hebben ooit door te groeien naar Beste Vrijdag:

6. Ga een samenwerking aan met het weer

En zorg dat Goede Vrijdag áltijd een terrasdag is voor met-zonder-jas-naar-buiten. (Wij hebben nog goede hoop op een doorbraak van de zon vanmiddag.) Doe als Oprah: you get sun, you get sun, everybody gets sun!