13 mei is het weer zover en gaat in Cannes hét filmfeestje van 't jaar van start. Als lekker warmmakertje zijn nu het hele programma én de genomineerden voor de prestigieuze Gouden Palm bekend gemaakt.

Grote regisseurs als Gus Van Sant, Todd Haynes en Paolo Sorrentino maken kans op het beeldje. Helaas greep de Nederlandse Alex van Warmerdam met zijn nieuwe film Schneider vs. Bax net naast een nominatie.

Het Cannes Film Festival wordt dit jaar geopend door de prent La Tête Haute van Emmanuelle Bercot. Het is de eerste keer dat een film van een vrouwelijke regisseur het festival opent sinds 1987. Toen gaf A Man in Love van Diane Kuryn het startsein.

Welke celebrities we dit jaar allemaal kunnen verwachten in Cannes? Welnu, een hele waslijst. Matthew McConaughey, Vincent Cassel, Emily Blunt, Colin Farrell, Cate Blanchett, Rooney Mara, Naomi Watts, Michael Fassbender en Marion Cotillard.

Onder leiding van Joel en Ethan Coen gaat de jury dit jaar alle films bekijken om een uiteindelijk winnaar te bestempelen. Het Cannes Film Festival loopt van 3 tot 24 mei. 

Hieronder de volledige lijst met genomineerden:

Dheepan van Jacques Audiard
La loi du marché van Stéphane Brizé
Marguerite et Julien van Valérie Donzelli
The Tale of Tales van Matteo Garrone
Carol van Todd Haynes
The Assassin van Hou Hsiao-Hsien
Mountains May Depart van Jia Zhangke
Our Little Sister van Hirokazu Koreeda
Macbeth van Justin Kurzel
The Lobster van Giorgos Lanthimos
Mon roi van Maïwenn
Mia madre van Nanni Moretti
Saul fia van László Nemes
Youth van Paolo Sorrentino
Louder Than Bombs van Joachim Trier
The Sea of Trees van Gus van Sant
Sicario van Denis Villeneuve

ZIEN: een eerste blik op Ben Affleck als Batman >

DIT zijn onze filmtips voor deze maand >