We kijken allemaal weleens de andere kant op als er een beetje stof in huis ligt of wanneer het bed niet is opgemaakt. Maar deze 7 schoonmaakmythes moet je echt niet geloven:

1. "De gootsteen wordt vanzelf schoon als ik de afwas doe."
Terwijl jij je potten en pannen scrubt (en niet te vergeten de snijplank waarop je het rauwe vlees hebt gesneden), koeken het vuil en de bacteriën aan de gootsteen vast. Om het ding weer glanzend en schoon te krijgen, moet je het echt je onverdeelde aandacht - en een apart sopje - geven. Scrubben en spoelen die gootsteen dus.

2. "Ik hoef mijn stofzuigerzak pas te vervangen als-ie vol is."
Je zou denken dat dit waar is, helaas moet een zak echt eerder worden vervangen. Liefst als ie driekwart vol is. Anders neemt de zuigkracht in razend tempo af.

3. "Ik kan mijn schoenen best in huis dragen, zoveel vuil nemen ze niet mee."
Een van de slimste dingen die je kunt doen om je huis stof- en vuilvrij te houden, is een goede deurmat gebruiken én je schoenen uittrekken zodra je binnen bent. Het voelt misschien als gedoe, maar uiteindelijk scheelt het enorm in schoonmaakwerk.

4. "Ik kan mijn badspons best laten uitdruppen."
De fluffy douche- of badspons is de perfecte warme, vochtige broedplaats voor bacteriën. Wat je ook doet, vervang het ding iedere drie tot vier weken.

5. "Ik kan best normaal wasmiddel gebruiken voor de handwas."
Doe het niet. Het wasmiddel dat je voor je spul dat in de wasmachine mag gebruikt, is echt niet geschikt voor je meer delicate kleding. De enzymen in het normale wasmiddel die de vlekken verwijderen kunnen stofjes als wol en zijde aantasten. Gebruik daarom een wat zachter wasmiddel voor je handwasje.

6. "Iedere week mijn lakens verschonen, is overdreven."
We kunnen het niet mooier maken dan het is: Je zweet als je slaapt. Olie van je huid hoopt zich op op de lakens (wat uiteindelijk weer voor oneffenheden op je huid kan zorgen). En hoe langer het er ligt, hoe meer huisstofmijt er in het beddengoed komt - iets dat allergieën kan verergeren. Dus wie echt een schoon en knisperend vers bedje wil, zal de lakens minstens één keer per week moeten verschonen.

7. "Azijn is geweldig. Het is natuurlijk en krijgt alles schoon!"
Voordat je enthousiast met azijn gaat schoonmaken, bedenk goed: azijn kan natuursteen aantasten (zoals je dure, prachtige granieten aanrecht of stenen vloer), het kan schadelijk zijn voor houten vloeren en kan sommige vlekken (zoals die van eieren) erger maken.

8 mythes over gezond eten >

Dit zijn de 4 grootste beha-mythes ooit >

Bron: ELLE.com