Het was de show die alle andere shows doet verbleken. Zelf al was het vrijdagavond pas de officiële opener van New York Fashion Week.

Terwijl de zon onderging over de Freedom Tower stond de show van Givenchy, getoond in een set van gerecycled materiaal in het Hudson River Park, in het teken van 'liefde en delen'. En niet alleen voor de gebruikelijke clique van modeprofessionals en beroemdheden (Kim en Kanye's aankomst was trouwens perfect getimed met de zonsondergang), maar ook voor ruim 800 extra genodigden - liefhebbers van fashion shows en studenten van modeacademies. Hiermee was het de grootste show in New York sinds Alexander McQueen met zijn spring/summer '00 show de Verenigde Staten aandeed. Givenchy had daarnaast ook enorme schermen door de stad verspreid, van Soho tot Times Square, waarop de show live te zien was.

xView full post on X

 
"Dit evenement", zei performance artist Marina Abramović die samen met Givenchy’s artistic director Riccardo Tisci de show had vormgegeven, "gaat over vergiffenis, inclusiviteit, nieuw leven, hoop en, boven alles, liefde." Vandaar dat de muziek in de vorm van spookachtige religieuze chants kwam en performers elkaar op verhoogde richels in de armen sloten. Het was een emotionele bijeenkomst.

En toen kwamen de kleren. Want laten we niet vergeten dat deze modeshow perfect getimed is met de opening van een nieuwe boetiek op Madison Avenue. Tisci's collectie, volledig in zwart en wit, deed denken aan een huwelijk, alleen dan vrijwel volledig gestript. Couture ging hand in hand met ready-to-wear en menswear, waarmee de designer aantoonde dat hij feilloos van haute naar straat kan omschakelen. Van de dromerige romantische jurken, geknipt uit panelen van kant, tot de elegante satijnen ochtendjas-jas, wijde broeken en gilets. Tisci herhaalde zijn vertrouwde man-vrouw, sterk-kwetsbaar thema's. Het voelde als een hergebruik van zijn eigen archieven, van zijn vroegste collecties toen rokkostuums en krijtstrepen overheersten, tot de Chola girls van het laatste seizoen - een passende manier om zijn 10 jaar bij Givenchy te vieren.

Er waren te veel 'wow' momenten om op te noemen, maar collectieve 'oohs' en 'aaahhs' waren hoorbaar toen Tisci's goede vriendin Mariacarla Boscono de show opende in een wit kanten hemdje en wijde zwarte broek met lange linten en toen Joan Smalls in een zwarte strapless jurk die explodeerde van de ruches de runway opliep.

De Givenchy collectie biedt alles wat je zou kunnen wensen van het exclusieve Parijse modehuis, maar het gaf ook precies aan wat er zo vaak mist bij de New York Fashion Week: deze show raakte je, dieper dan mode en winkels normaal doen. Het is bijna overbodig om nog te zeggen, maar dit zal het meest memorabele modemoment van de week zijn.

ELLE TAKEAWAY:
1) De satijnen ochtendjas-jas - knock offs worden waarschijnlijk op dit moment al gemaakt.
2) Het hemdje van kant -  haal die negligés maar weer uit de la, dames.
3) Het gilet – the boy-girl thing is here to stay.

Rebecca Lowthorpe is de assistent editor van de Britse ELLE. Voor meer exclusieve modeverslaggeving, volg haar op Twitter via @Rebecca_ELLE en Instagram via @Rebeccalowthorpe.

Bron: ELLE UK