Word jij net als onze Amerikaanse Elle-collega Jilly Gagnon altijd gedumpt? Jilly ging op onderzoek uit en vond de oorzaak én oplossing.

'Serieus J., kun je me terugbellen? We moeten praten.'

Ik ben te ijsberen. Het is zes maanden geleden dat we begonnen met daten, drie sinds ik de titel 'coolste vriendin' heb gekregen en een maand sinds hij voor het laatst reageerde op mijn telefoontje.  

Ik was er kapot van - hij zat in een band en het kon hem niks schelen waar ik me druk om maakte - maar ik had geen liefdesverdriet. Waarschijnlijk omdat hij mijn eerste vriendje was en zelfs als tiener was ik synisch over dingen als tienerliefde. Maar waarschijnlijk ook omdat ik de afsluiting van een echte break-up nog niet had gehad.

Dertig minuten later belde hij terug. 'Hi Jilly, met J.' Ik hoorde wat vrienden van ons op de achtergrond.

'Oke. Misschien is dit niet het beste moment om erover te praten, maar ik heb je de afgelopen tijd niet te pakken gekregen. Niet een keer. Dus ik weet niet, het lijkt of dingen.. je weet wel, ben je..'

Hij onderbreekt me: 'Ja, ik denk dat we niet meer moeten daten.'

Dichterbij het dumpen van iemand ben ik nooit gekomen en echt dichtbij was het niet. Sindsdien heb ik best wat relaties gehad, sommige serieus, sommige minder serieus. Maar ik heb nog nooit iemand gedumpt. Als ik één keer gedumpt was, zou ik zeggen: You win some, you lose some. Twee keer, dan is het gewoon het leven. Maar het aantal keren dat het mij overkwam? Het is een patroon, het is fundamenteel voor mijn relatie DNA.

Altijd gedumpt

Er was S., mijn vriendje tijdens mijn studie. We daten zo'n negen maanden en hij ontmaagde me. We praatten er zelfs over wanneer we kinderen zouden willen (hij was vijf jaar ouder en het voelde zo volwassen om daarover te praten). Ik dacht dat we verliefd waren. En toen, volkomen onverwachts, dumpte hij me. Hij zei dat hij me had gezien terwijl ik iets met een van zijn vrienden probeerde (ik probeerde een van zijn vrienden aan mijn vriendin te koppelen). We wisten allebei dat deze reden onzin was. Dan was er D., waar ik niet mee uitging, maar waar ik seks mee had, om even helemaal eerlijk te zijn. De seks was geweldig, ik vond het heerlijk om bij hem te zijn en ik wilde héél graag dat hij ook wilde dat het meer zou worden, maar dat wilde hij niet. En toch kreeg hij het voor elkaar me te dumpen: 'We moeten hiermee stoppen.' 'Waarom? Het is geen groot ding', antwoordde ik. 'Ik heb iemand gevonden die ik wel echt leuk vind', was zijn antwoord.

In totaal ben ik zeven keer gedumpt. Waarom is dat?

Dumper of gedumpte?

De meeste experts zien beide situaties (constant mensen dumpen of constant gedumpt worden) als een psychologisch probleem, maar de steeds gedumpte is meer verontrustend. Samen met Maria Avgitidis, dating coach bij AgapeMatch.com, en Dr. Karen Sherman, psycholoog, stelde ik een profiel samen van mijn categorie. Degene die altijd wordt gedumpt:

- Heeft weinig zelfvertrouwen

- Heeft constant een relatie nodig

- Wordt jaloers

- Verbergt haar ware aard, tot ze in een relatie zit

- Kan niet tegen confrontaties

- Kan seks weigeren om de controle over iemand te houden

- Maakt het andere te graag naar de zin

De experts hebben het niet verkeerd. Ik ben een typische 'gedumpte' op veel manieren. Alleen al het denken aan een confrontatie geeft me een paniekaanval. Ik ben een moedertype, ik maak me zorgen om mensen - vooral de mensen die ik date - probeer te hard te anticiperen op wat ze willen. Maar toch zijn de helft van de 'eigenschappen' niet van toepassing op mij.

Mijn ware aard verbergen? Ik gedraag me soms zo gek als een deur, bij iedereen die ik ken, zo lang als ik me kan herinneren. Ik ben geen serie-dater. Na J. was ik twee jaar single tot ik N. ontmoette. Na N. waren er anderhalf jaar alleen casual dates. Ik ben uitgeweest met interessante, knappe mannen, waar ik gewoon geen klik mee had. Dat kwam nooit tot een punt waarbij de een de ander moest dumpen, sterker nog, als de ruzie-vermijder die ik ben, ben ik gewoon gestopt met telefoontjes van die jongens op te nemen. Ik heb nooit 'gewoon' een relatie gewild. Ik wilde simpelweg nooit dat de relaties die ik had eindigden.

Geen match

Wat betekent het dat ik maar half aan de 'eisen' van een gedumpte voldoe? Ik praatte met een aantal dumpers en ook zij voldeden niet helemaal aan hun profiel. Mijn vriend Tony vertelt me: 'Ik probeer mensen te behouden voor een fout. Ik dacht dat ik er goed aan deed om me te binden aan iemand, gewoon omdat diegene me zo leuk vindt, terwijl ik eigenlijk weet dat het niet gaat werken.'

'Dumpers en gedumpten, zijn gewoon verschillende kanten van dezelfde psychologische medaille. Om uit een van beide rollen te stappen, moet je oude situaties begrijpen en de wonden laten helen', aldus psycholoog Dr. Jamie Turndorf.

Maar is het mogelijk dat je je er niet uit hoeft te bevrijden, dat je het gewoon kan ontgroeien? Dat hoop ik vooral voor mezelf.

Ik date nu B. die ik in een bar ontmoette. De mensen met wie ik was die nacht, waren oninteressant en erger, de jongen die ik leuk vond en waarvan ik dacht dat hij vrijgezel was, had zijn vriendin bij zich. Er was niks beters te doen dan op zoek naar andere leuke mannen in de ruimte. Eindelijk, na uren van actief oogcontact zoeken (en drinken), kwam hij naar me toe, net toen ik wilde gaan. 'Mag ik je nummer?' vroeg hij. 'Tuurlijk, maar alleen als je het gaat gebruiken', antwoordde ik.

Dat deed hij. Dat was acht jaar geleden en voor nu heb ik geen intentie om mijn patroon te doorbreken.

Het is allemaal waar, maar er zijn ook dingen veranderd. Toen N. me dumpte was ik vooral opgelucht. Het idee dat ik hem anders vroeg of laat had moeten dumpen, leek me verschrikkelijk. Ik was doodsbang voor confrontaties. Maar nu? Nu ben ik eerder bang dat onze relatie op een bepaald punt niet meer werkt, dan dat ik me druk maak om wie dat laatste gesprek begint.

5 tests die alleen sterke relaties overleven >

Deze som vertelt of je relatie gezond is >

Bron: Elle.com