Eerste dates kunnen zo veel gedoe geven en zó erg misgaan, dat het soms een wonder is dat we er nog steeds aan beginnen (of nouja, eigenlijk niet, want eerste dates die tweede, derde en uiteindelijk vijfentachtigste dates worden zijn natuurlijk fantastisch).

Afijn, twee experts - want auteurs van het boek You Blew It!: An Awkward Look at the Many Ways in Which You've Already Ruined Your Life - buigen zich over de kwestie eerste date en sommen vier manieren op waarop je 't kunt verpesten. 

1. Hele slechte grappen maken
Soorten grappen die je misschien niet op een eerste date moet maken: corny of creepy grapjes. Zit je, op de schaal van corny tot creepy, ergens in het midden, dan zit je goed. Op een van mijn dates wist ik een flauwe en een creepy grap te maken en aan het eind van de avond ging ik haast nog alleen-er naar huis dan ooit.

De flauwe grap gebeurde toen we in een club waren en ik opeens John Travolta's dans uit Saturday Night Fever begon te doen. Heel. Slecht. De blik die ze me gaf is te vergelijken met Paris Hiltons blik in House of Wax toen ze zich realiseerde dat ze dood zou gaan: een mix van ernst, pijn en verwarring. Ik bleef debiel dansen tot ze me letterlijk moest stoppen op een manier die niet meer echt subtiel was.

De creepy grap gebeurde tijdens het eten, toen ik zei: 'ik ben zo makkelijk te chanteren'. Ten eerste is dat niet waar. Ten tweede: wat impliceer ik hier? Dat er een archief aan chantagemateriaal over mij bestaat? Hoe dan ook, we vroegen daarna snel de rekening, zoals mensen in de film ook doen als ze gewoon door willen naar het sexgedeelte, alleen sloegen wij dat natuurlijk over.

2. Een goede digitale chemie overschatten
Als een schrijver die zijn lichaam niet als beste wapen in de strijd ziet, is digitaal contacten de perfecte manier om iemand te leren kennen. Ik waardeer dan ook iemand die goed is in appjes en texten. Goede anekdotes, scherpe reacties en gevatte zinnen will do the trick for me. Daardoor was ik ook elke keer verrast en afgeknapt als bleek dat een super leuk digitaal persoon in het echte leven opeens een hork zonder reactievermogen bleek. Weg was de vonk. Erger nog: onze beste grappen en verhalen hadden we al verspeeld in ons digitaal contact. Net zoals goede boeken niet altijd tot goede films leiden, kan er in de vertaling van digitaal contact naar echt contact een hoop verloren gaan. Onthoud dit.

3. Vergeet niet kort te sluiten dat jullie dit allebei als een date zien
Een paar jaar geleden was ik een ehh.. hele actieve single, en op een avond bevond ik mezelf in een circus/kunst/rock-show in Brooklyn. Ik was, laten we zeggen, op een rare plek - letterlijk, en mentaal. Tussen de zee aan harde geluiden en de gedachte aan dat ik het allemaal eigenlijk niet echt aan kon en mezelf een senior voelde door, wisten een vrouw en ik een gesprek aan te knopen. Een goed gesprek. We wisselden telefoonnummers uit, en op mijn uur durende busrit terug naar huis stuurde ze me: 'I love you!' Dat voelde raar, maar tegelijkertijd wilde ik niet dat we decorum verloren, dus ik antwoordde: 'I love you too?'

Een week later spraken we af en dronken we een paar biertjes. Er was precies nul chemie, en toen de avond vorderde kwam de aap uit de mouw. 'This was really fun. I think you and my boyfriend would really get along.' Boyfriend?! Maar hoe dan de 'I love you'? Niet dat ik dat natuurlijk serieus nam, maar het was wel een verwarrende opmerking geweest. Ik leerde in ieder geval mijn lesje: ga er nooit zomaar vanuit dat de persoon tegenover je het ook als een date ziet.

4. Te veel nadruk leggen op De Kus
Ik wist niet precies wat ik van zoenen op een eerste date moest vinden. Normaal gesproken ging ik er alleen voor als er al een spanning was - een blik, een aanraking. Na een date waarop ik me eigenlijk redelijk preuts voelde over mijn instelling, besloot ik: elke date moet eindigen in een zoen, of op z'n minst een kus, anders was het geen date. Op een van mijn volgende dates zaten we in de metro naar huis, en zij moest er op een andere halte uit. Ik herinnerde mijn voornemen weer en besloot en public een move te maken. De blik op haar gezicht was vergelijkbaar met die van Paris Hilton in The Hottie and the Nottie op het moment dat ze wordt verward met de Nottie. De deuren van de metro sloten en ik bleef verbijsterd achter. Dafuq just happened?