Cara Delevingne deed menig poging, Miley Cyrus draagt geregeld haar steentje tepel bij en Naomi Campbell wist onlangs 20 uur lang (!) een nipple op Instagram te houden. Toch mag het allemaal niet baten, want Instagram heeft afgelopen week nog eens duidelijk gezegd hoe het zit: de tepel is verboden en die regel is here to stay.

In een praatje in Londen gaf Instagrams co-founder Kevin Systrom ein-de-lijk opheldering over het hoe en waarom van de regel. Wat blijkt: het ligt allemaal aan Apple.

http://33.media.tumblr.com/29d6da884559b3900d367e39edfb1c71/tumblr_inline_nle0sfAPnL1qbg2lu.gif

Net als iedere andere app in de App Store, heeft ook Instagram te maken met een age rating. Explicit nudity mag pas bij een rating van 17 , maar Instagram heeft ook gebruikers van twaalf, dertien, veertien, vijftien en zestien - het heeft dan ook een age rating van 12 .  En dat betekent: geen naakt. 

Of nouja, geen expliciet naakt, en over wat dan precies naakt is, kun je ook nog twisten. Tepels van vrouwen mogen niet - want seksueel -, maar tepels van mannen wel. Toen vrouwen eens mannentepels op hun borst photoshopte, werden ze niet op de vingers getikt. Sterker nog: toen Orange is the New Black-acteur Matt McGorry vrouwentepels op zijn borst photoshopte, werd de foto ook niet verwijderd. Het is een absurd praktijkvoorbeeld van hoe flinterdun de definitie van explicit nudity eigenlijk is.

Maar terug naar het vingerwijzen naar Apple: is dat terecht? Mwah. Twitter heeft een leeftijdsrating van 4 , maar staat vol naakte beelden - en tocht tikt Apple Twitters CEO Jack Dorsey niet op de vingers. Het valt dus wel mee hoe bang Instagram voor Apple hoeft te zijn.

Wij blijven team #freethenipple.