We swipen naar rechts. Dat is hoe we nu flirten. De moderne versie van naar een dansfeest gaan, van een duel vechten. Sinds het begin der tijden zijn we nieuwe manieren aan het ontdekken om mensen te leren kennen. En vanaf het moment dat er een nieuwe technologie wordt geïntroduceerd, vindt iemand ergens een manier om ermee met iemand in bed te belanden. Benieuwd naar wat de razendsnel ontwikkelende toekomst voor ons in petto heeft? Cosmopolitan.com sprak met futuristen (die bestuderen dus de toekomst) om te voorspellen hoe we daten over tien jaar.

Betere potentiële dates

Stel je een app op je horloge voor die je op geïmproviseerde blinde dates stuurt als je ergens in de buurt bent. Volgens Christian Crews, oprichter van the Association of Professional Futurists, zal technologie die je locatie kan tracken het makkelijker maken om tegen potentiële matches aan te lopen. Futurist en schrijver Sara Robinson beschrijft het alsof je grootmoeder constant over je schouder mee kijkt: 'Zie je die jongen daar? Hij is single, drinkt whisky en houdt van honden, je zou een praatje met hem moeten maken.' Op hetzelfde moment waarschuwt zijn horloge hem: 'Zie je die vrouw? Je houdt van roodharig toch? En ze houdt ook van backpacken. Je vindt haar misschien wel leuk.'

Crews legt uit dat mensen ontmoeten een stuk makkelijker is als je weet dat het een potentiële match is. 'Stel je voor hoe de wereld zou kunnen veranderen als iedereen zijn eigen persoonlijke matchmaker draagt, die voortdurend op zoek gaat naar een match in de menigte.' Je zal de kroeg inlopen en meteen weten wie er geïnteresseerd in je is.

De kroeg 2.0

Het zijn niet alleen de 'echte' ontmoetingsplaatsen waar je meer kans maakt om de liefde van je leven te ontmoeten. Online communities - die niet bedoeld zijn om te daten - zullen een plek worden om singles te ontmoeten. Je zal over tien jaar niet verbaasd zijn te horen dat mensen hun vriend hebben gevonden via een site om recensies voor een restaurant achter te laten. Je zal er niet eens een mening over hebben. 'Omdat onze levens zich meer zullen afspelen in online communities, zullen we ook daar onze relaties gaan vinden, terwijl dat nu nog in een kroeg of sportschool is,' aldus Crew. 'Generaties die nu opgroeien zullen dus ook minder verschil zien in 'echte' en virtuele relaties.'

Vrienden gezocht

Net zoals niet-datingsites gebruikt zullen gaan worden om partners te ontmoeten, zullen datingsites gebruikt gaan worden om nieuwe vrienden te leren kennen. Futurist Emily Empel vertelt: 'Ik voorzie een Taylor Swift-effect op datinggebied. Taylor maakte bekend minder te gaan daten om zich te richten op haar relaties met andere sterke vrouwen.' Datingsites zullen dus de opties krijgen om vrienden te vinden, in plaats van alleen partners.

Sociaal wetenschapper Heather Vescent gaat nog een stapje verder en denkt dat deze vrienden zelfs internetrobots zouden kunnen zijn, voor degene die hoog scoren bij de 'Ben je introvert?'-quiz. 'Ik denk dat we emotionele relaties zullen hebben met niet-menselijke persoonlijkheden,' vertelt Vescent. Je gaat geen nieuwe BFF's worden met iets waar je acht minuten tegen hebt staan schreeuwen: 'Ik zei de dichtstbijzijnde Starbucks!,' maar voor de volgende generatie zal Siri steeds meer gaan lijken op een echt mens.

Makkelijker creeps vermijden

Een grote vooruitgang voor online daters zal zijn dat het makkelijker wordt om weirdo's te vermijden. Het zal voor bedrijven makkelijker worden om creeps van hun online platform te halen. Nu zijn we vaak verbaasd over de matches die we hebben en de bizarre opmerkingen die we soms van vreemden krijgen. Maar zo hoeft het in de toekomst niet meer te zijn. Nieuwe apps kunnen mensen makkelijker screenen en die stalkers en agressievelingen bannen. Empel denkt zelfs dat het mogelijk gaat worden dat sites de perfect genetische match voor je vinden.

Nu, in 2015 is het heel makkelijk om iemand te ontmoeten. Het probleem is dat het geen garantie is, dat je iemand ontmoet die het leren kennen waard is. In 2025 weet je veel meer over je blind date nog voordat je een voet in het restaurant hebt gezet waar jullie hebben afgesproken. Een blik op je horloge kan je vertellen wie een creep is, wie op zoek is naar een one night stand en wie naar een serieuze relatie of naar een vrouw en vier kinderen. Als het deze generatie draait om veel daten, gaat het de volgende om kwalitatief daten.

13 manieren waarop daten anders wordt als eind-twintiger >

4 manieren om een eerste date te verpesten >