De Vraag in kwestie: Hoe kan ik het beste voordringen?

Stefanie: 'Een cursus voordringen, u bent aan het juiste adres. Er zijn verschillende technieken. De eerste is het onzichtbare voordringen. Het helpt hierbij als je klein van stuk bent, maar het is zeker geen noodzaak. Klinkt paradoxaal, maar het werkt een beetje als een kind dat zichzelf verstopt door zijn handen voor zijn eigen ogen te houden met het idee dat als jij de anderen niet ziet, ze jou ook niet zien. Dus: maak jezelf klein, kijk niet op of om, beweeg je als een sluipende panter door de mensenmassa en schuif jezelf er ergens vooraan weer tussen. Kijk erbij alsof je daar altijd al stond.

Methode twee werkt precies andersom. Neem nu een air aan van iemand die precies weet wat-ie doet en kennelijk een speciale pass heeft om met grote passen en de blik op een denkbeeldig einddoel, ergens vooraan in de rij, langs iedereen te marcheren. Daarbij af en toe 'pardon, pardon' roepen geeft het geheel authenticiteit. Solidariteit onder voordringers bestaat niet en als je een concurrent spot maak hier dan vooral luidkeels gewag van. De consternatie die dan ontstaat biedt vaak uitgelezen mogelijkheden om zelf ongezien een aantal plaatsen naar voren te schuiven zonder dat iemand het merkt.

#HELLEPDESKHeb jij ook een brandende vraag over beauty, seks, solliciteren, styling of wat dan ook? Je kunt hem discreet stellen aan de onbeschroomde ervaringsdeskundigen van ELLE: chef mode Esther Coppoolse, beautyredacteur Jessica, seksorakel Bep en allround consulent Stefanie. Mail hem vandaag nog (met hELLEpdesk in de subjectregel) naar elle@hearst.nl. Of twitter #hellepdesk.