'Ineens moeten we Bieber serieus nemen', 'Waarom het cool is om naar Justin Bieber te luisteren', 'Hoezo is het ineens cool om Justin Bieber cool te vinden?'; een greep uit de headlines die vorige week, aan de vooravond van de release van Justin Biebers nieuwe album Purpose, op websites verschenen van kranten, radiozenders en muziekkenners.

Het was volgens hen een verrassend fenomeen: Justin Bieber kon! Je hoeft zijn cd niet meer weg te moffelen in het dashbordkastje! Het is cool om openlijk naar 'm te luisteren! Het enige wat ik dacht? 'Hállo, you're late to the show.' Want voor mij kan Justin Bieber dus al jaren.

Niet dat ik posters van de goede jongen aan m'n muur heb hangen of een tent opzet voor zijn hotel, maar al sinds Justins debuut met One Time in 2009 ben ik geïntrigeerd. Want dit ventje kon toch écht wel zingen, dansen én gitaar spelen. En oké, misschien was zijn muziek niet heel vooruitstrevend, maar het waren goede meezingers. En dus had ik geen haat voor Justin Bieber. Maar die mening werd niet veel gedeeld.

Bij mijn nichtjes van 12 misschien wel - ik ben overigens nu 27 -, maar vrienden, collega's (niet alle trouwens, shout out naar G en E!) en oudere familieleden vonden het maar een irritant kereltje met een veel te hoge stem (hállo, hij was 15!) en irritant haar (wat overigens wel door iedere tienerjongen werd gekopieerd, maar die coupe was natuurlijk 'totáál niet op Bieber gebaseerd'. Uhuh). Toen Justin daarna flink de puberteit in ging en plaste in plantenbakken, het huis van zijn buren met eieren bekogelde en bijna een paparazzo in elkaar ramde, was-ie al helemaal persona non grata en kon zelfs zijn goede haar 'm niet redden.

HERBOREN
Tot begin dit jaar. Na een turbulente relatie met Selena Gomez, hommeles met zijn moeder en het inzien dat sommige vrienden misschien toch niet zo goed voor 'm waren, kwam Justin Bieber herboren uit de strijd.

Want daar was in februari 2015 de hit Where Are Ü Now, met Jack Ü (producers Diplo en Skrillex). Beroemde danceproducers die Justin Bieber onder de arm namen? Tja, daar was vast wel een reden voor. Een reden die ik allang zag, maar een grote groep leeftijdsgenoten nog niet had ontdekt. Want Skrillex noemt Justin 'de meest talentvolle jongen waarmee-ie ooit heeft gewerkt' (zoek even zijn CV op, en je weet dat dat nogal wat zegt) en dat-ie 'hard opweg is om de nieuwe Justin Timberlake te worden'. 

Dank dus aan Diplo en Skrillex die met Justin Bieber optraden bij de grootste dance-events met het nummer (van Las Vegas tot Miami) en 'm zo credible maakten bij het meerderjarige uitgaanspubliek. Oké, Amerika was dus om. Nu Europa nog. Dat volgde al snel toen de eveneens knalgoede muziekvideo bij het nummer uitkwam:

youtubeView full post on Youtube

Tel daar nog een paar hiphopartiesten bij op die op Justins nieuwe album staan (NAS! Big Sean! Travi$ Scott!) en je zit definitief bij de in crowd - vraag maar aan Kim Kardashian, een hiphopartiest doet wonderen voor je imago. Geruchten gaan bovendien dat de Biebs nog meer samenwerkingen met Kanye West van plan is, dus maak je borst maar nat.

Maar de definitieve ommezwaai kwam toen DEZE video verscheen. Want dit filmpje mensen, was het moment dat IEDEREEN (oké, bijna dan) een Belieber werd. James Corden - een briljante Britse komiek die je misschien wel kent uit de serie Gavin & Stacey en die nu zijn eigen talkshow heeft in Amerika - besloot het item Carpool Karaoke in het leven te roepen waarin-ie celebrities vraagt om mee te rijden naar zijn werk, wat immer uitmondt in het uitbrullen van allerlei liedjes. Justin deed mee, en was zó leuk dat zelfs de grootste hater om was:

Om maar aan te geven hoe moeilijk het is om op zo'n moment leuk te zijn als je dat niet bent, kijk maar eens naar die van Iggy Azalea:

Dit was dus bewijs dat Justin Bieber in het echt LEUK is, en geen arrogante eikel. En dat raakte bij velen toch wel een soft spot.

Daarna kwam er nog een kapselmake-over (De Lok! Platinablond!), en waren ook mijn mede-volwassen vrouwen, homovrienden en collega's in alle leeftijdscategoriën definitief om: Justin Bieber kan. En HOE! (Misschien dat dat trouwens ook wel iets met onderstaande te maken heeft, maar dat terzijde.)

http://imagesmtv-a.akamaihd.net/uri/mgid:file:http:shared:mtv.com/news/wp-content/uploads/2015/03/justin-bieber-wet-2-1427383390.gif

Er worden as we speak zelfs plannen gesmeed op de redactie om met z'n allen naar een Justin Bieber-concert te gaan. Serieus. EN we willen massaal het Sorry-dansje gaan leren voor de kerstborrel.

Afijn, Justin Bieber is dus ineens heel cool. En daarom mogen de 'originele Beliebers' en ik ons best een beetje trots voelen. We waren iedereen immers zó ver voor.

Bekijk hieronder het nieuwste, BRILJANTE filmpje van Justin Bieber >