Met de feestdagen voor de deur nemen we je graag ter hand in de wereld van de etiquette. Want hoe heuren de dingen eigenlijk? Vandaag wil ik het graag even hebben over de kunst van het cadeau geven en ontvangen hebben. Want, euh, stel, hoe gedraag je je eigenlijk als je gast met een hamster als gift aan komt zetten?

The art of giving

Eén heel belangrijke regel: het allerleukste cadeau is een persoonlijk cadeau. Een enveloppe met geld lijkt een goed idee, vooral als de betreffende ontvanger een paar nullen min op de bank heeft staan, maar weergeeft vooral de desinteresse van de gever. Daarnaast lijkt het voor jezelf al snel alsof je hebt betaald voor het eten en tel je vervolgens ieder toastje van je gegeven briefgeld af. Onhandig dus.

Cadeaubonnen zijn echt nog steeds niet chic. In hetzelfde genre: geef liever geen nuttige cadeaus. Behalve als je het al eens met iemand hebt besproken. Dan valt zo'n antirimpelcrème misschien iets minder zwaar.

Als de gastheer of gastvrouw nadrukkelijk naar een gevulde enveloppe heeft gevraagd, geef je natuurlijk wel geld. Afhankelijk van de relatie met deze of gene en je eigen financiële situatie bepaal je een bedrag.

Dan dit: bloemen kunnen altijd – maar ook hierbij geldt: doe even wat moeite. Houdt iemand niet van gerbera's? Kom daar dan ook niet mee op de proppen. En bloemen even snel bij een pompstation halen is echt nooit een goed idee. Voor een zieke koop je geen sterk geurende bloemen, so you know

Let op: een cadeau hoeft niet duur te zijn. Laat het geschenk wel mooi inpakken. Als iemand aangeeft geen cadeau te willen, geef je geen cadeau. Dit type mens wilt dat je aanwezig bent, en heeft verder alles al. Sowieso een groot geluk om dit soort mensen in je omgeving te hebben.

'Uh, bedankt?' – Het aannemen van je cadeau

Een verjaardagscadeau ontvangen gaat om de aardigheid van degene die het geeft, niet om de gift zelf. Dus, reageer immer beleefd en wees niet kritisch. Tuurlijk mag je zelf denken dat je niets aan een f*cking 2017 kaars hebt, maar dat hoeft de ontvanger niet direct te weten. Mocht de gever zelf met een ruilmogelijkheid aankomen, dan zou je hiervan gebruik kunnen maken. Anders mag je vervolgens zelf bepalen wat je met het cadeau doet. En zo'n kaars kan bijvoorbeeld ook heel goed in de kelder. Geef het cadeau niet aan iemand door. Dat levert vaak gênante situaties op.

Hier kunnen mensen het nogal eens over oneens zijn: Als je een fles wijn cadeau krijgt, hoef je die niet dezelfde avond nog open te trekken. Het kan wel, maar het is dus niet onbeleefd als je het niet doet. Bijvoorbeeld omdat je die omfietswijn nu eenmaal minder goed bij de brie vindt passen dan de eigen uitgezochte Cava. Ofzo.

Ontvang je toch een enveloppe met geld? Het is niet netjes om direct naar de waarde ervan te kijken. Ok, dit is dus altijd een beetje ongemakkelijk, want wellicht zit er iets heul anders in dan geld. Of staat er iets van levensbelang op de kaart. Maar toch doe je dit niet. Je kan achteraf zeggen wat je ervan hebt gekocht, dat maakt het allemaal weer een stuk persoonlijker.

Dan nu over die hamster

Je kan nooit een geschenk weigeren, behalve als het om een zogenaamd 'beweeglijk' cadeau gaat. De gever mag de ontvanger namelijk nooit met huisdieren, boten of meubels opzadelen. De hamster kan dus gewoon terug met de gever naar huis.

Zo geef jij de perfecte geur cadeau >