­­­­­'Het gros van de mensen dat aan een slet denkt, ziet een verloren ziel voor zich, een waanzinnig onzekere, emotioneel onstabiele en mogelijk domme vrouw. (…) Ik mag dan niet vloeiend Frans spreken, dom ben ik zeker niet. En ik was er niet op uit een slet te zijn, ik realiseerde me niet eens dat ik er een ben. Ik dacht dat ik gewoon aardig was.' Zo begint het boek Screw Everyone, Sleeping My Way to Monogamy van de Canadese stand-up comedian Ophira Eisenberg, dat half april 2014 in het Nederlands verscheen onder de titel Screw everyone, mijn opwindende weg naar de ware. Hoewel Eisenberg met de titel van haar boek de uitkomst van haar seksuele omzwervingen verraadt, is haar pennenvrucht een droogkomisch attest van haar besluit om alles te proberen in de liefde en de lusten, waarbij het vinden van een monogame relatie nooit het doel was.

Au contraire. Eisenberg houdt van mannen, van verleiding en de kick als blijkt dat de aantrekkingskracht wederzijds is. 'Mijn zoektocht ging verder dan de wens gewoon eens iets te proberen, ik wilde alles proberen.' Niet iedereen zal seks en relaties met hetzelfde wilde enthousiasme en open vizier tegemoet kunnen treden als zij, maar wie dit boek leest kan er met gemak de les uit trekken: het is verschrikkelijk nuttig – belangrijk zelfs – om seksuele bagage te vergaren.

Maar is dat zo? Nou ja, als je het mij vraagt, wel als je wilt dat seks een niet al te onbeduidende plaats heeft in je leven. Laat ik dit vooropstellen: een beetje verstrooiend rolbezemen met jan en alleman is natuurlijk hartstikke leuk, een energieke dollemansrit met jubelende hoogtepunten, bedroevende dieptepunten en hysterische loopings. Sjonge, wat heb ik me opperbest vermaakt met al die sujetten die de revue passeerden, met de binken en bromberen, met de jonge honden die overenthousiast en bijna kwispelend vergaten niet meteen al hun kruit te verschieten bij de aanblik van slechts mijn tieten – die vrij geweldig zijn, dat wel. Ik heb me met stijgende verbazing laten neuken door een fatalistische stud, die haast moedeloos op me kroop, plotseling met hernieuwde energie tekeerging alsof er geen morgen meer was, om na zijn juichende eindsprint van me af te rollen met de gortdroge mededeling 'dat we dit dan ook maar weer gehad hadden.' En ik heb zelden zulke goeie seks gehad als met die uitzonderlijk virtuoze wipper die me tussen standjes door krom liet liggen van het lachen vanwege zijn ironische zelfspot, zonder dat daarmee de opwinding wegvloeide.

VAN DE HOED EN DE RAND

Afijn, terug naar het opleuken en uitbreiden van je seksuele lappendeken. Vlieguren in bed maken hoort bij opgroeien, bij volwassen worden, vanaf de eerste voorzichtige keer dat je je borsten laat aanraken door een opgeschoten joch nadat hij jou zijn opgevoerde brommer heeft laten zien, tot die recente ervaring met een veelbelovende dude die gespeend van anatomische kennis probeerde af te stemmen op jouw frequentie, door woest en bijna geërgerd aan jouw radioknopje te draaien zonder op de juiste zender te geraken. Eng. Wie nu eens met de een, dan weer met een ander experimenteert, maakt kennis met verschillende stijlen van liefhebben. Net als met eten en mode heeft iedereen een eigen smaak, en wat voor de een het einde is, is voor een ander horrible, of pas een begin. Ervaring opdoen betekent dat je ontdekt wat voor jou goeie seks is, wat je graag uitspookt in bed. Je kunt in je wildste fantasieën wel bedacht hebben dat je overweldigd wilt worden door een woeste Viking die zich als een mad dog op jou stort en geen tegenspraak duldt – overmeesteringsfantasieën zijn helemaal niet uitzonderlijk, gewoontjes zelfs – maar je weet pas zeker of dat wel allemaal zo fantastisch is als je je had voorgesteld door het te doen en te beleven. Ergo: je kunt wel denken dat je verslingerd bent aan zuurstokken, maar misschien kom je er na het proeven van een pepermuntstok achter dat die veel lekkerder is, en is dat weer de opmaat naar een kaneelstok. Je seksuele horizon verbreden en de diversiteit van het aanbod omarmen, maakt dat er een gerede kans is dat je, naast afgrijselijke minnaars, ook juweeltjes van lovers treft. En die had je vast niet willen missen.

'Je kunt wel denken dat je verslingerd bent aan zuurstokken, maar misschien is een pepermuntstok wel veel lekkerder.'

Het verkennen van je driften en wensen in bed maakt dus dat je uiteindelijk kaf van koren kunt scheiden en duidelijk kunt bepalen wat je wel en juist niet wilt of verlangt van een partner. Waarom dat belangrijk is laat zich raden: het maakt dat je op gelijkwaardige voet staat met iemand. Ik wil niet zeggen dat je de upper hand hebt, maar kennis is macht. Wanneer je belachelijk Himmelhoch jauchzend verliefd wordt op iemand en het blijkt met dat neuken niet helemaal snor te zitten tussen jullie, dan kun je determineren waar dat aan ligt en er iets aan doen. Je hoeft niet te simmen en weg te kwijnen bij gebrek aan orgasmes terwijl je je afvraagt of je frigide bent omdat je seksplezier nagenoeg nihil is. Nee, je kunt – en dit klinkt heel dom en wee – actief bijdragen aan je seksuele geluk. Omdat je van de hoed en de rand weet. En omdat je ook aan je water voelt dat een goeie relatie alleen maar tot volle wasdom kan komen als je in bed opbloeit wanneer jouw knopje beroerd wordt door zijn stamper. Een mies seksleven maakt niet gelukkig – als je daar enige waarde aan hecht tenminste.

WAT BRENGT KUISHEID?

Een rugzak vol seksuele bagage werkt ook de andere kant op. Mijn ervaring is dat mensen die je gerust kunt betichten van veelvozerij heel realistisch in relaties zijn, als het aankomt op verwachtingen over het reilen en zeilen tussen de lakens. Zij denken zelden dat het gras elders groener is, omdat ze tenslotte al zo'n beetje weten wat er te koop is en beseffen dat betoveringen nooit zo eclatant blijven schitteren als in het begin. Ik moet hierbij wel de kanttekening maken dat deze mensen doorgaans geen genoegen nemen met een relatie waarin de seks teleurstellend is, daarvoor hebben ze al te veel fabeltastische encounters gehad. Vriendinnen die – bewust of onbewust – zijn blijven plakken aan de eerste of vierde jongen die ze ooit tegenkwamen hoor ik vaker dagdromen over de graziger weiden bij de buren. Zij hebben het luchthartige vlinderen en het experiment gemist, en missen dat nog steeds, al zijn hun ideeën daarover meestal romantischer dan bed-hopping in werkelijkheid vaak is.

Ik bedoel: een avontuurtje is zelden een hyperfotogenieke tuin der lusten waar een al even smakelijke Eddie Redmayne je hees sweet nothings toefluistert terwijl hij je meervoudige orgasmes bezorgt. De realiteit is misschien ontluisterend – een van boeken en stof vergeven zolderkamer met een volle asbak naast het scharrige matrasje waarop de heer des huizes je stevig en soms ontroerend onhandig bemint – maar wel leuk. En echt. Voortdurend heimelijk verlangen naar exotisch vlees dat je sensueel betengelt lijkt me een ronduit kloterig gevoel, maar wat doe je eraan als monogamie de afspraak is binnen je relatie? Huis, haard en highschoolliefje verlaten om op seksavontuur te gaan? Ik weet het niet – echte liefde hoef je niet te verfrommelen omwille van wat seksstrepen op je kerfstok.

'Gaat heen en neukt. Het maakt je een rijker wijf.'

Uiteindelijk moet je niks en kan iedereen kiezen hoe zij (of hij) haar seksuele leven inricht. Toch heb ik het gevoel dat het belangrijk is te benadrukken dat er niks mis is met een beetje dollen in hoogslapertjes, op krakkemikkige luchtbedjes of in sensuele Aupings, en waar je dan nog meer belandt. Neuken moet mogen. Soms wordt er al te veel nadruk gelegd op de deugden van kuisheid, but really, wat brengt kuisheid je? Je staat misschien voor een deel van de buitenwereld te boek als keurig meisje, maar dat is slechts imago; het zegt weinig tot niks over je persoonlijkheid. (Kuisheid illustreert heus niet dat je als meisje 'nee' kunt zeggen. Penibele situaties vermijden waarin je duidelijk een keus moet maken tussen het beteugelen of botvieren van je lusten, is geen 'nee' zeggen. Het komt juist pas op standvastigheid aan wanneer een benarde situatie zich aan je opdringt: je bent in staat iemand te verslinden, maar geen van beiden heeft condooms. Zeg dan maar eens 'nee', dát getuigt van wilskracht.)

Wat al je kansen in de liefde benutten je in ieder geval óók brengt, is een valies vol goeie verhalen. Eisenberg schreef er een boek over. En zelf put ik al jaren uit eigen repertoire voor stukjes als deze. Eisenberg verhaalt onder andere bijzonder vermakelijk over hoe ze een stand-upcomedian trof met een kamer vol Garfield-knuffels, die peesde alsof-ie zijn minst favoriete knuffel een beurt gaf, hard, gevoelloos, met afgewend hoofd en als een drilboor, waarschijnlijk met visioenen van enorme schalen lasagne en ellendige maandagen. En zo vermaak ik mijn publiek op verjaardagen en partijen met story's over die player die zich bediende van alle kitsche romantische gebaren die je maar kunt bedenken – rozen, kaarsjes bij het bed, love music – van wie ik leerde dat zulke holle gebaren bij mij averechts werken. Ik voelde me niet speciaal, eerder een personage in een grotesk Barbara Cartland-romannetje, wat enorm op mijn lachspieren werkte.

Ik leerde ook dat vieze praatjes fantastisch opwindend zijn: uit de juiste mond en in de juiste bewoordingen, al houdt het gros beter de bek hermetisch dicht. En ik leerde ook dat dirty seks gewoon ronduit goor kan zijn als je in het nimmer verschoonde nest van een kunstenaarsjong belandt. Ik leerde van alles.En nog wat: ik leerde tevreden en happy te zijn met de huidige status-quo, ook al is de keiharde shine van het begin wat minder oogverblindend. Want ik weet welke waar er uitgevent wordt; een halve kist rotte appels en hun gave broeders. Niets om het beursje weer eens voor te openen, dunkt me.

Gaat heen en neukt. Het maakt je een rijker wijf.

'Screw everyone, mijn opwindende weg naar de ware' van Ophira Eisenberg, € 19,95, Uitgeverij Podium

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE