1. Niet aanpassen op het diner

Eet je steak? Leg dan een steakmes neer, en geen bot botermes. Drink je rood? Zet dan een rodewijnglas naast het bord, en geen waterglaasje. Loop zo je menu af en kijk of je alles wat je nodig hebt op tafel hebt staan.

2. De tafel te vol zetten

Natuurlijk, die tafel moet mooi worden en je wilt er niks op missen. Maar denk ook aan functie: kun je comfortabel dineren als je ingebouwd bent door schalen, glazen en versiering? De essentials heb je bij de vorige don't al ontdekt, dus vul deze alleen aan met wat je nog écht een waardevolle toevoeging vindt.

3. Te aanwezige decoratie

Heb je een kerststuk pal op de eettafel staan? Check of-ie het zicht niet blokkeert – het is niet echt gezellig als je de aanwezigheid van de buurman schuin tegenover je slechts merkt door zijn stem.

4. De tafel niet beschermen

Kerst is van levensgevaar voor je goede houten tafel: rode wijn, hardnekkige vlekken en wanneer je na het burgerlijke maar toch o-zo lekkere gourmetten het gourmetstel optilt zien dat de héle tafel, op de plek van het apparaat na, ongewenst ingevet is. Een tafelkleed is dus niet alleen veel gezelliger, maar ook nog best wel handig.

Dit zijn dé foodtrends voor Kerst 2017 >