15 dingen die je nog niet wist over Home Alone

Meest gelezen

Precies 25 jaar geleden werd Home Alone voor het eerst in de bioscopen gedraaid. Jep, vijf-en-twin-tig-jaar-ge-le-den. 

Home Alone leerde ons een paar dingen: dat je je kind thuis kunt achterlaten zonder in problemen te komen met kinderbeschermingsorganisaties, dat een film waarin een kind het allergrootste deel in z'n eentje de scènes vult een kaskraker kan zijn en dat een behoorlijk enge buurman gewoon een lieve, oude man met een sneeuwschep kan zijn.

Advertisement - Continue Reading Below

Ter ere van het vijfentwintig jubileum van Home Alone, een feitenlijstje - 15 dingen die je vast nog niet wist over de prent. 

1. Tot op de dag van vandaag staat het nog in recordlijstjes van winstgevendste films
De productie van Home Alone kostte 18 miljoen dollar, de opbrengsten van de film waren 476,7 miljoen dollar. The Hangover Part 2 bracht 586 miljoen dollar op, maar verder is er bijna geen komedie geweest die meer dan Home Alone wist binnen te harken. 

Meest gelezen

2. De film zorgde voor een bekend filmgezegde
Home Alone draaide opvallend lang succesvol in de bioscoop, waardoor het nog lang het bioscoopaanbod domineerde. Daardoor ontstond de term 'to be Home Aloned', dat betekent dat je een film minder succes geniet door het aanhoudende succes van een andere film die ook nog steeds in de bioscopen draait.

3. De maker van Home Alone had reisangst
James Hughes, de kleinzoon van Home Alone-scriptschrijver John Hughes, vertelde eens dat het idee voor de film ontstond omdat Hughes reisangst had. Nadat hij in 1989 terugkwam van een familietripje, dacht hij: 'wat als er één kind achterblijft, doordat hij wordt vergeten?'. Twee weken later begon hij met schrijven van het script van Home Alone

4. Macaulay Culkin heeft zijn rol in Home Alone te danken aan z'n acteerwerk in Uncle Buck
John Hughes had Culkin geregisseerd in Uncle Buck wist dat hij ook in Home Alone moest spelen. De regisseur van Home Alone - Chris Columbus - vond dat hij ook andere kinderen de kans moest geven. Columbus aan People: 'I think John knew all along that he wanted Macaulay in the movie I thought he was great in Uncle Buck, but I owed it to myself as director to see other child actors. John said, "Okay, take your time, do what you need to do." I ended up seeing 200 other kids, looked over hundreds of videotapes. Then Macaulay read, and you immediately knew this was the kid.'

 

 

 

5. Schurken Joe Pesci en Daniel Stern zijn in het echt ook vrienden
Chicago Magazine over het moment waarop ze vrienden werden: 'Everyone assumed we were thrown together for the first time on Home Alone, but we'd made each other giggle on the set in another movie years before that we were both cut out of: I'm Dancing as Fast as I Can. We played people in a mental institution. Joe walked around all the time with this rolled-up tube of architectural drawings. That was his character and during one of the takes, there's a Ping-Pong table in the middle of the room, and Joe takes his tube of paper and puts it up to his nose and snorts the line of Ping-Pong balls. I fell on the floor laughing. I became his friend right then.'

6. Robert De Niro wees de rol van schurk Harry af
Maar eerlijk: Pesci en Stern zijn ook het ideale koppel.

 

Advertisement - Continue Reading Below

 

 

7. De schreeuw van Stern in deze scène is nep
Als hij écht zou schreeuwen, zou dat de vogelspin hebben afgeschrikt, dus moest Stern compleet 'stil' schreeuwen. Zijn echte schreeuw werd er later onder geplakt.

 

Meest gelezen

 

8. Een onverwachte sneeuwstorm gooide de hele productie overhoop
De film had geen budget voor nepsneeuw, maar toen was er op de tweede draaidag onverwachts een sneeuwstorm, waardoor de rest van de film ook sneeuw op de achtergrond moest hebben. Producer Mark Radcliffe aan Chicago Magazine: 'I remember that whenever the snow melted, we were spraying ice, and then they had problems with ice. The next thing, they were literally laying bags of ice to try and create snow.' 

9. De film Angels with Filthy Souls bestaat niet
De film die Macaulay Culkin opzet om de schurken voor de deur te verjagen, bestaat helemaal niet en de scènes zijn speciaal opgenomen voor Home Alone.

 

10. In het echt hadden de schurken Macaulay Culkins val niet overleefd
In 2012 keek The Week naar de blessures die de schurken opliepen toen ze door Culkins valstrikken liepen. De diagnose: Stern zou een schedelbreuk hebben opgelopen van het strijkijzer dat op zijn hoofd viel en zijn hand hebben verloren door de gloeiend hete deurknop, en Pesci zou zijn overleden van de brand op zijn hoofd. 

 

11. John Candy's complete begrafenisverhaal was geïmproviseerd
Bril-jant.

 

12. Ook Macaulay Culkin improviseerde
De tekst 'Do you guys give up or are you thirsty for more?' verzon hij ter plekke. 

 

13. Buzz' vriendinnetje was dus een jongen
En wel om de BESTE reden ooit. Ooit gedacht: mensen die worden gecast als dik of lelijk, hoe voelen die zich eigenlijk daaronder? Juist. De foto van Buzz' 'lelijke' vriendinnetje is niet van een meisje, maar van de zoon van de art director van de film, opgemaakt als onaantrekkelijk meisje. De reden: regisseur Columbus niet wilde dat ze een écht tienermeisje zouden gebruiken, want hoe zou die zich moeten voelen na de film? Hear hear!

 

14. Je hebt je kans gemist om het huis van Home Alone te kopen
Het huis waar de film is opgenomen staat in Illinois en werd in maart 2012 verkocht voor 1,58 miljoen dollar, nadat het tien maanden op de markt was geweest.

15. Er bestond ooit een videospel van Home Alone
Dit is 'm:

 

15.