Op de kop af dertig jaar geleden werd Home Alone voor het eerst in de bioscopen gedraaid. Ja, echt, dertig jaar. De film leerde ons een paar dingen: dat je je kind thuis kunt achterlaten zonder in problemen te komen met kinderbeschermingsorganisaties, dat een film waarin een kind het allergrootste deel in z'n eentje de scènes vult een kaskraker kan zijn en dat een behoorlijk enge buurman gewoon een lieve, oude man met een sneeuwschep kan zijn.

Ter ere van ieders niet-aflatende liefde voor Home Alone, een feitenlijstje - 15 dingen die je vast nog niet wist over de rolprent.

Dit wist je nog niet over Home Alone

1. Het is één van de meest winstgevendste films

De productie van Home Alone kostte 18 miljoen dollar, de opbrengsten van de film waren 476,7 miljoen dollar. Hierdoor was Home Alone twee decennia lang de meest winstgevende comedyfilm allertijden, totdat de film werd ingehaald door The Hangover Part 2. Die bracht 586 miljoen dollar in het laatje. In het rijtje van meest winstgevende kerstfilms stond Home Alone nog langer bovenaan; pas in 2018 werd de klassieker van de troon gestoten door The Grinch.

2. De film zorgde voor een heel bekend filmgezegde

Home Alone draaide opvallend lang succesvol in de bioscoop, waardoor de film nog lang het bioscoopaanbod domineerde. Daardoor ontstond de term 'to be Home Aloned' in film-jargon. Deze term betekent dat een nieuwe film minder succes geniet door het aanhoudende succes van een andere film die ook nog steeds in de bioscopen draait.

3. De maker van Home Alone had reisangst

James Hughes, de kleinzoon van Home Alone-scriptschrijver John Hughes, vertelde eens dat het idee voor de film ontstond omdat Hughes reisangst had. Nadat hij in 1989 terugkwam van een familietrip, dacht hij: 'Wat als er één kind achterblijft, doordat hij wordt vergeten?' Twee weken later begon hij met schrijven van het script van Home Alone.

4. Macaulay Culkin heeft zijn rol in Home Alone te danken aan z'n acteerwerk in Uncle Buck

John Hughes had Macaulay Culkin geregisseerd in Uncle Buck en wist dat hij hem ook in Home Alone wilde. De regisseur van Home Alone - Chris Columbus - vond dat hij ook andere kinderen de kans moest geven. Zo vertelde Columbus aan People:

'Ik denk dat John altijd al wist dat hij Macaulay wilde in de film. Ik vond hem geweldig in Uncle Buck, maar ik was het aan mezelf als regisseur verschuldigd om ook andere kinderacteurs te zien. John zei: "Oké, neem je tijd, doe wat je moet doen." Uiteindelijk zag ik 200 andere kinderen, keek ik over honderden videobanden. Toen las Macaulay het script op en wist ik meteen: dit is het kind. '

5. Schurken Joe Pesci en Daniel Stern zijn in het echt ook vrienden

In Chicago Magazine deelde Daniel Stern over het moment waarop hij en filmster Joe Pesci vrienden werden:

'Iedereen ging ervan uit dat we voor het eerst samen in Home Alone naast elkaar werden gezet, maar jaren daarvoor hebben we elkaar al laten lachen op de set van een andere film waar we later beiden werden uitgeknipt, I'm Dancing as Fast as I Can. We speelden mensen in een psychiatrische inrichting. Joe liep de hele tijd rond met een buis met bouwkundige tekeningen. Dat was zijn rol. Tijdens een van de opnames stond er een pingpongtafel in het midden van de kamer, Joe nam zijn buis, legde het tegen zijn neus en snoof hiermee een rij pingpongballen op. Ik viel lachend op de grond. Ik werd meteen bevriend met hem. '

6. Robert De Niro wees de rol van schurk Harry af

Maar eerlijk: Joe Pesci en Daniel Stern zijn ook het perfecte koppel. Bekijk dit stukje uit de film nog maar eens. Bovendien schitteren Robert De Niro en Joe Pesci nu alsnog weer samen in de Netflix-film The Irishman.

7. De schreeuw van Stern in deze scène is nep

Als hij écht zou schreeuwen, zou dat de vogelspin afschrikken, dus moest Stern compleet 'stil' schreeuwen. Zijn echte schreeuw werd er later onder geplakt.

8. Een onverwachte sneeuwstorm gooide de hele productie overhoop

De film had geen budget voor nepsneeuw, maar toen er op de tweede draaide een onverwachtse sneeuwstorm was, móest de rest van de film ook sneeuw op de achtergrond hebben. Producer Mark Radcliffe vertelde hierover aan Chicago Magazine:

'Ik herinner me dat wanneer de sneeuw smolt, we ijs aan het sproeien waren, en dat we problemen kregen met het ijs. Vervolgens legden ze letterlijk zakken met ijs neer om sneeuw te proberen te maken. '

9. De film Angels with Filthy Souls bestaat niet

De film die Macaulay Culkin opzet om de schurken voor de deur te verjagen, bestaat helemaal niet en de scènes zijn speciaal opgenomen voor Home Alone.

10. In het echt hadden de schurken Macaulay Culkins val niet overleefd

In 2012 keek The Week naar de blessures die de schurken opliepen toen ze door Culkins valstrikken liepen. De diagnose: Stern zou een schedelbreuk hebben opgelopen van het strijkijzer dat op zijn hoofd viel en zijn hand hebben verloren door de gloeiend hete deurknop. Pesci zou zijn overleden door de brand op zijn hoofd.

11. John Candy's complete begrafenisverhaal was geïmproviseerd

Bril-jant. Bekijk de scene hier. Helaas overleed de acteur zelf vier jaar nadat Home Alone uitkwam, in 1994.

12. Ook Macaulay Culkin improviseerde

De tekst 'Do you guys give up or are you thirsty for more?' verzon hij ter plekke.

13. Buzz' vriendinnetje was dus een jongen

En wel om de beste reden ooit. Ooit gedacht: mensen die worden gecast als dik of lelijk, hoe voelen die zich eigenlijk daaronder? Juist. De foto van Buzz' 'lelijke' vriendinnetje is niet van een meisje, maar van de zoon van de art director van de film, opgemaakt als onaantrekkelijk meisje. De reden: regisseur Columbus wilde niet dat ze een écht tienermeisje zouden gebruiken, want hoe zou die zich moeten voelen na de film? Hear hear!

14. Je hebt je kans gemist om het huis van Home Alone te kopen

Het huis waar de film is opgenomen staat in Illinois en werd in maart 2012 verkocht voor 1,58 miljoen dollar, nadat het tien maanden op de markt was geweest.

15. Er bestond ooit een videospel van Home Alone

Dit is 'm.

ELLE's favoriete film-essentials
Hoodie
Hoodie

Drôle de Monsieur, € 150

SHOP

Trui, Drôle de Monsieur
Popcornmachine
Popcornmachine

Gadgy, € 49,90

SHOP

Popcornmachine, Gadgy
Serveerschaal
Serveerschaal

Serax, € 79

SHOP

Serveerschaal, Serax
April, May en June 
April, May en June

Will Koopman, € 13,99

SHOP

Film, Will Koopman