Opinie: waarom Kerst wél leuk is

En waarom zeuren over Kerst meer zegt over jou dan over Kerst.

Meest gelezen

Ik hou van Kerst. Om alvast eventuele angst bij je weg te nemen dat je hier met een irritant blije fanaat van doen hebt: 

> Ik ben niet iemand die drie maanden geleden al All I Want For Christmas draaide (toen was ik nog vooral druk met Sorry en What Do You Mean-fase, wat ik nu trouwens nog steeds ben) of kirt van geluk bij de eerste tonen van Driving Home For Christmas.

> Ik heb heb niet ieder jaar opnieuw overdreven veel zin in een witte Kerst (ik snap dat sneeuw ook gewoon kan messen met je make-up en haar).

Advertisement - Continue Reading Below

> Ik heb geen kerstboom, noch heb ik mijn omgeving lastig gevallen met kerstboom-achtige vragen.

> Vorig jaar heb ik maar één foto van het passen van een jurk op Instagram gepost, wat een hele acceptabele score is, gezien er twee kerstdagen bestaan en ik dus twéé kersttafelfoto's helemaal heb genegeerd. 

Deze werd het nét niet. #triplechristmasday #beameisjes

A photo posted by maludebont (@maludebont) on

Meest gelezen

 
Kortom, ik ben een redelijk stille kerstliefhebber, die daar niet per se heel veel ruchtbaarheid aan hoeft te geven. Nu dat duidelijk is, durf ik naar het volgende: ik vind mensen die zeuren over Kerst heel erg onaantrekkelijk. Maar dan ook heel erg.*

*Waarmee iedere kerstganger wordt bedoeld die in bezit is van een substantieel deel familie en een redelijke groep vrienden, en dus alle middelen heeft van Kerst iets soort van leuks te maken.

Een Kerstzeurder is iemand die:

A) gewoon al jaren zegt dat hij/zij Kerst stom vindt omdat hij/zij Kerst stom vindt (als je lang doorvraagt, heeft het dan vaak te maken met iets dat het ’opgelegd, burgerlijk gedoe is, en we bepalen zelf wel of we om een boom willen zitten, en met wie!’). Deze Kerstzeurder wil vaak liever de hele avond aan tafel met zijn telefoon bezig zijn.

B) ironisch doet over minstens één onderdeel van de avond dat altijd in meer of mindere mate terugkeert (’daar gaan we weer, X gaat stressen over het eten, Y komt te laat, T schenkt te veel borrels in, S kan daar niet tegen en uiteindelijk gaat C irritant doen over dat het altijd/nooit bij haar is’). Vooral de zin ’daar gaan we weer’ maakt van iemand een echte Kerstzeurder. 

Alle soorten Kerstzeurders hebben in mijn ogen één ding gemeen: het zegt meer over henzelf dan over Kerst en het zeuren leidt nooit ergens toe. Kerstzeurders practicen namelijk bijna nooit wat ze preachen: ook de mensen die Kerst k*t vinden, zitten uiteindelijk toch echt twee dagen en een avond naast een versierde boom met hapjes en drankjes, waardoor het zeuren nóg minder doel heeft en nog knulliger wordt. 

Daarbij snap ik niet dat je kunt zeuren over een feestdag die als essentie heeft: twee dagen met je geliefden omringd zijn. Kerstzeuren komt op mij dan ook altijd over als zeuren over de mensen die het dichtst bij je staan - je familie en je vrienden - en alleen daarom al snap ik nooit dat mensen het zo openlijk doen, zonder te denken dat het overkomt alsof je je familie stom vindt of je vrienden saai. 

Als je Kerstzeurder A bent: breek ergens rond Derde Kerstdag op een creatieve manier een willekeurige tent af die past bij jou en al je niet-burgerlijke vrienden, en vertel over die plannen aan de familietafel. Liefst aan je opa of oma, en leg je telefoon weg. Grote kans dat je opa en oma over hun jonge jaren vertellen en dat jij daarom moet lachen, en dat is echt leuker dan de hele avond door je instagram- en facebookfeed scrollen.

Als je Kerstzeurder B bent: daar ga je inderdaad weer, en misschien is het een idee om X te helpen bij het eten, Y even een break te geven, T te prijzen om zijn gevoel voor gezelligheid, S naar de wc te begeleiden en C een keer haar zin te geven. 

Maar stop met zeuren. Wens vreemden bij de tramhalte fijne feestdagen, praat een uur lang met die ene tante die nooit de aandacht weet te krijgen omdat ze gewoon niet zo hard schreeuwt als de rest van de familie, maak bij een zeldzame witte Kerst sneeuwpoppen - desnoods dronken, als je de activiteit nuchter te burgerlijk vindt -, hou een speech of hou je mond als iemand anders speecht, werp je op als sommelier en maak het je missie dat ieders glas de hele avond overdreven goed gevuld is en zie iedereen ongemerkt teut worden, of boek een hotel met je lief en kom gewoon je kamer niet meer uit. Maak van Kerst het feestje zoals jij een feestje graag ziet.

Zullen we daar in 2015 mee beginnen? 

Het is namelijk zó veel aantrekkelijker dan zeuren. 

Voor als je straks veel te veel hebt gegeten - zó ben je er binnen 30 seconden vanaf > 

Hier nog even 5 perfecte restaurants om Kerst te vieren

En oh jolly, de eerste celebrity kerstkaarten van het jaar zijn hier en nog awkwarder dan je verwachtte