Vooruit, alle negentien hoef je ze heus niet af te zweren, maar voor degenen die verlegen zitten om wat inspiratie om van 2016 een beter, gezonder, gelukkiger en blijer jaar te maken, hebben we wat tijdloze suggesties.

Dingen die je wellicht zou kunnen laten in 2016.

1. Jezelf vergelijken met anderen

Niemand heeft een net zo on point leven als zijn/haar instagramaccount, dus laat je in 2016 niet intimideren door welke #goals dan ook, en vergelijk jezelf al helemaal niet met anderen - leidt alleen maar af van je eigen goals, en daar zul je snel genoeg achter komen.

2. Iemand een dessert laten bestellen, zodat je de helft kunt eten

Als je een dessert wil, neem je een dessert. Zelf.

3. Bingewatchen

Ja, Netflix heeft veel te bieden en Netflix & chill is niet voor niets een term geworden (want: ZO lekker!), maar een goed boek is ook lekker, of een wandeling na het eten, het leren spelen van een instrument of een spelletje met je huisgenoten. Stop ook met denken dat je elke hitserie 'moet' kijken - there's only so many moody and complex TV alpha males that you need in your life.

4. Misschien kan de selfiestick nu weer ingepakt worden?

5. Roddelen

Het is zo makkelijk om jezelf tóch even te laten gaan over een ander, want het schept een band en 'je bedoelt het echt niet slecht', maar je weet dat je beter kunt dan dit. Een paar uur later, en je hebt alweer spijt van wat je eigenlijk allemaal hebt gezegd.

6. Je creditcardschuld voor je uitschuiven

Misschien beter om hem gewoon helemaal af te betalen, en misschien wordt dit jaar dan wel het begin van je spaarrekening. Eindelijk.

7. Te vaak dingen laten thuisbezorgen

Want uiteindelijk wordt zelf koken in je hoofd altijd maar een paar euro goedkoper, dus waarom zou je het niet doen? Nouja: omdat zelf koken op den duur wel veel geld scheelt, en hoe langer je kookt, hoe meer gerechten je gaat kunnen maken, en hoe beter ze worden. Die verleer je nooit: denk daar maar 'ns aan. De gerechten die je nu leert koken zijn een investering voor de rest van je leven.

8. Roken

Je hebt het niet nodig. Echt niet. Het geld dat het kost, heb je wel nodig.

9. Slapen met je make-up op

Jep, Kim Kardashian doet het misschien, maar de meesten zijn geen Kim Kardashian en komen er niet mee weg.

10. Je ouders de schuld geven van dingen

Je kunt je leven maar tot op bepaalde hoogte ophangen aan de manier waarop je bent opgevoed - de rest ligt aan je eigen keuzes, of kan in ieder geval door je eigen keuzes worden vormgegeven. Naar dát idee leven, in plaats van tot in je twintigste nog steeds bepaalde levensomstandigheden aan je jeugd ophangen, gaat je veel meer opleveren.

11. Niets van politiek afweten

Tijd om elke dag de krant uit te pluizen hebben we natuurlijk niet (allemaal), maar op een basisniveau op de hoogte zijn van de politieke verhoudingen in de wereld? Dat zou voor 2016 helemaal niet zo'n slecht idee zijn.

12. Zenuwachtig doen over alleen uit eten gaan/naar de film gaan/reizen

Want het zijn alledrie fantastische dingen, ook - juist! - om alleen te doen. En het is natuurlijk debiel dat dit soort dingen in je eentje 'raar' zouden zijn. Liesbeth vertelt je hier waarom.

13. Vrienden om je heen houden die je niet (meer) blij maken

Als je een toxic vriend(in) hebt die je vaker down maakt dan blij, of gewoon iemand waar je niet op kunt bouwen - stop er dan mee. Omring jezelf met inspirerende mensen waar je een leuker persoon van wordt, in plaats van moeilijke types waar je een nerveuzer of chagrijniger persoon van wordt. Echt. 

14. Je ouders te weinig bellen

Jep, ze gaan waarschijnlijk uitgebreide verhalen vertellen over best saaie onderwerpen die buiten je eigen belevingswereld liggen, of ze gaan je vragen naar saaie, volwassen dingen als je huis en je baan. Maar bel ze toch. Je houdt van ze.

15. Troep kopen die je niet nodig hebt of troep bewaren die je niet nodig hebt

Serieus - Marie Kondo je leven en bewaar en koop alleen dingen waar je zeker van weet dat je ze nodig hebt of écht plezier van gaat hebben. 

16. ALLES moeten vastleggen

Het is bewezen dat je dingen die je vastlegt minder goed onthoudt, omdat je het moment onbewust al gearchiveerd hebt. En geef toe: eigenlijk is het best stressvol om elk mooi moment te moeten delen. Pick your battles pictures.

17. Verdwalen op instagramaccounts van mensen die je niet kent/leuk vindt

Urenlang door medium instagramaccounts bladeren - ugh, zo tijdrovend en brain killing. Je weet allang dat je er eigenlijk niet echt lol aan beleeft, maar dat het telkens meer uit gewoonte gebeurt. Doorbreek die gewoonte in 2016 en blader nooit, nooit meer twee uur lang hersenloos door Instagram (of Facebook!).

18. Je kleren op de grond bewaren

Ook niet als je een héle drukke week hebt gehad of drie dagen uit bent geweest. Hou je slaapkamer netjes en berg je kleren op - de vloer is om te lopen, niet om je kleren te dumpen uit gemakzucht.

19. Bang zijn om te falen

20. Ja zeggen, als je eigenlijk nee bedoelt

Of het nu tegen een drankje is of een klus op werk: 'nee' kunnen zeggen is best essentieel als je je eigen grenzen wil bewaken en je leven op je eigen manier wil kunnen vormgeven. Get it, girl.

http://assets.goodstatic.com/s3/magazine/assets/538060/original/tumblr_n1kig7ck7D1qayeymo5_500.gif