Oké, dus je hebt besloten dat 2016 het beste jaar ooit wordt. Je gaat je nu echt, zeker te weten, aan je nieuwjaars voornemen houden: professionele successen, gezondheid, meer liefde. Misschien begon je het jaar zelfs wel met een nieuwe baan. Of iets anders interessants: reisje Bali wellicht? Of broed je nog steeds op dat project waarvan je weet dat het er moet komen, maar niet helemaal hoe. Met deze pragmatische tips van Nathalie MacNeil, zakenvrouw en entrepreneur  bekend van haar motivational video She Takes on the World, gaat het jou lukken om je doelen te verwezenlijken. In 5 stappen legt zij de weg naar succes uit. Go!

> STAP 1: LAAT DE MISLUKKINGEN VAN 2015 LOS
Met alle eerlijkheid: je kan niet alles hebben. Zelf de meest indrukwekkende professionals maken fouten en misstappen. Ze zijn allemaal wel eens iets begonnen wat geen succes werd; een boek wat niet gelezen werd, pitches gehouden die niet positief werden ontvangen. Het enige wat je kan doen: maak de beslissing om alles, alles!, wat niet werkte, los te laten. Als het helpt: houd een kleine ceremonie voor het loslaten van je falen. Schrijf ze bijvoorbeeld op een stuk papier en verbrand het. Echt, dat helpt. Of vertel ze aan een vriendin die toch al geen fucks geeft, zo geef jij er al helemaal niet meer om. Of toog naar een wensput en donder voor ieder falen een muntje in het water.

> STAP 2: LAAT JE OUDE NEGATIEVE GEDACHTEPATRONEN LOS
De grootste criticus leeft gewoon tussen je eigen oren en als je niet oplet, kan die ervoor zorgen dat je totaal geen succes behaalt. Iedere dag murmelt die stem iets over wat je niet kan. Zoals: nah, je bent niet leuk op social media. Haha, schrijven? Jij? Nee joh, beter van niet. Geld? In jouw portemonnee? Eerder in andermans, bedoel je.
Je begrijpt het, deze negatieve inner-voice is niet alleen heul vermoeiend, ze houdt ook groei tegen. Wie niet durft te falen, wint ook niet, namelijk. Je zult verbaasd staan wat er gebeurd als je jezelf niet laat tergen en tegenhouden door deze negatieve gedachtes. Het is nogal een opgave, dat begrijpen we, die inner-klaagzang zet je niet ineens uit, je bent er misschien zelfs aan gewend, maar het is het zo ontzettend waard.

> STAP 3: WEES DANKBAAR VOOR WAT JE HEBT BEREIKT
Iedereen die jij bewondert, heeft ooit op een keerpunt gestaan. Het punt van: waar gaan we heen, wat moet er van mij komen? Ja, talent kun je bezitten, maar het daadwerkelijk benutten, daarvoor moet je stappen ondernemen. Succes gaat niet over één dag ijs, maar één dag is er wel voor nodig om die beslissing te maken dat succes ook voor jou is weggelegd. Dus, wees trots op waar je bent maar ga!

> STAP 4: KIES ÉÉN WOORD BEPALEND VOOR HET JAAR
De manier om het best gefocust te blijven, is om het doel in één woord samen te kunnen vatten. Bijvoorbeeld: balans, uitbreiding, steun of vrijheid. Mocht je afgeleid zijn van waar het echt om moet gaan komend jaar, dan pak je het woord erbij. Bij het maken van een cruciale keus, kan dit woord je helpen precies het juiste te kiezen om je doel te behalen.

> STAP 5: VIND JE MANTRA
Mantra? Ja, zeker. En nu niet met je ogen rollen want te spiritueel. Want het helpt echt om ergens, in je badkamer, wc, waar dan ook, een wijze zin te plakken die voor jou werkt. Dat mag van de Dalai Lama zijn, maar een tekst van Taylor Swift kan evengoed. Let wel: je mantra moet je energie geven en onderdeel kunnen zijn van iedere dag. Dus geen sombermansberichten svp.

En nu denk je, huh, is het zo simpel? Ja, dat is het. Alles wat groot is, is ooit ergens begonnen. Een goed begin van 2016!

Bron: ELLE.com