Als je oud genoeg bent om Titanic (1997) in de bioscoop te hebben gezien, ben je véél te oud voor hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio (41). Zelfs de generatie die het schip voor het eerst zag zinken op een al wat verouderde VHS-band, maakt waarschijnlijk geen kans meer.

Tot deze trieste conclusie kwam website The Daily Beast deze week toen bleek dat de acteur had gebroken met zijn meest recente blonde modellenvriendin, Kelly Robarch. Kelly is momenteel 25 jaar oud. En dat, zo (b)lijkt, is Leonardo's absolute leeftijdsgrens.

Sinds zijn breuk met Gisele Bündchen in 2005, heeft Leonardo geen enkele vrouw van boven de 25 jaar oud gedate. Zelfs Gisele was 25 toen hun relatie uitging. Iets dat toen nog niet opvallend was (Leo was zelf ook pas eind twintig), maar dat - zeker sinds hij de veertig jaar heeft aangetikt - steeds triester begint te worden.

Wie het niet gelooft, website Slate zette Leo's recente dating history mooi op een rij:

DiCaprio started out dating women his own age. In 1996 and 1997, he was partnered with Kristen Zang; they were both 22. His next two girlfriends, Gisele Bündchen and Bar Refaeli, with whom DiCaprio shared his longest relationships, dated him while they were each 20 to 25 years old; DiCaprio was in his mid-to-late 20s and early-to-mid-30s, respectively. In 2011, DiCaprio, then 36, dated 23- to 24-year-old Blake Lively. In 2012, he dated 22- to 23-year old Erin Heatherton. The actor had a literal May-December relationship with Toni Garrn, who DiCaprio dated from May 2013, when he was 38 and she was 20, to December 2014. His most recent romance was with Rohrbach, who turned 25 during their half-year stint.

HET GOUDEN MANNETJE
Kelly is dus genadeloos door Leonardo aan de kant gezet omdat ze dit jaar 26 wordt.

Al vermoed ik dat er ook een andere, mindere platte reden is zijn voor Leo's laatste breuk. Want als er één ding is waar de acteur dit jaar zijn zinnen op heeft gezet, is het dat gouden mannetje dat Oscar heet. En Kelly Rohrbach, wiens naam ik iedere keer moet opzoeken als ik 'm wil opschrijven, is waarschijnlijk niet degene die hem aan het beeldje gaat helpen.

Kelly is namelijk de personificatie van de reden waarom Leonardo na al die jaren nog steeds geen Oscar heeft gewonnen: De oude, blanke, mannelijke leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences namen hem ondanks al die uitzonderlijke rollen door al die jonge, inwisselbare modellen met namen als Kelly, Toni of Erin, nooit serieus genoeg om hem te belonen met de hoofdprijs.

Maar daar lijkt dit jaar eindelijk verandering in te komen. Leonardo is momenteel de absolute koploper in de Oscarrace en de kans dat hij 28 februari niet met het beeld naar huis gaat, is heel, HEEL klein. Niet zozeer omdat zijn hoofdrol in The Revenant de beste uit zijn carrière is (al at hij er rauwe bizonlever voor en liet hij maanden die vreselijke Jack Nicholson-baard staan). Wel omdat het ondertussen, na vijf niet verzilverde Oscarnominaties, bijna onmenselijk is om hem wederom niet te laten winnen.

De enige acteur die, volgens de kenners, nog iets van concurrentie kan vormen voor Leonardo is Bryan Cranston. En dat is dan ook meteen serieuze concurrentie: Bryan Cranston is 59, sinds 1989 getrouwd met dezelfde vrouw, vader en zeer geliefd in Hollywood sinds zijn succes met Breaking Bad. Daar komt nog eens bij dat de acteur in de running is met zijn rol in Trumbo, een film over Hollywood in 1947. Want als de Academy ergens dol op is, is het wel op films over het eigen Hollywood.

GEEN ENKEL RISICO
Vandaar dat Leo, hoe zeker zijn winst dit jaar ook lijkt te zijn, waarschijnlijk geen enkel risico neemt. En waar het er even op leek dat hij Kelly wellicht zou gaan inschakelen op de rode lopers en Hollywoodevenementen in aanloop naar de Oscars (er gingen in oktober zelfs geruchten over een verloving) heeft hij blijkbaar op het laatste moment besloten dat ze zijn kansen bij de oude mannen van de Academy alleen zou schaden.

Waarschijnlijk terecht, want waar George Clooney de hoon omtrent zijn liefdesleven in één klap wist te stoppen door Amal te trouwen, zal Kelly binnenkort te zien zijn als CJ in de filmreboot van jaren '90-klassieker Baywatch - de rol die Pamela Anderson groot heeft gemaakt. Niet direct hetzelfde niveau als een mensenrechtenadvocaat...

Nee, Leo gaat de rode lopers van awards season dit jaar dus weer zoals gewoonlijk met zijn moeder aan z'n arm doen - een zet waar de leden van de Academy schijnbaar dol op zijn. En na 28 februari heeft hij weer alle vrijheid om een nieuwe, 23-jarige blondine te regelen voor de zomer.