Het is zaterdag, wederom staat je een fantastische nacht te wachten, maar hoe vul je die in? Je zou uit kunnen gaan, net zoals vorige week. En je de hele avond te goed doen aan GT’s, dansen voor de dj en hier en daar een praatje maken met vreemden. Ook kun je die meid appen die als twee druppels water op jou lijkt en die je vorige keer ergens tussen de bar en de dj in hebt ontmoet. Of! Spreek af met je oude vertrouwde vrienden, open een fles wijn of twee, voer diepe gesprekken en beslis voor eens en altijd: #NoNewFriends.
 
Een lastige keuze, laat daarom de wetenschap die maar voor je maken. Onlangs werd in Proceedings of the National Academy of Sciences een onderzoek gepubliceerd waarin werd onderzocht wat het verband is tussen onze relaties en onze gezondheid. Conclusie: een spetterend sociaal leven telt het meest mee in de adolescente jaren en op een oudere leeftijd. Maar wanneer je student-af bent, dan doet juist de inhoud van een vriendschap er het meest toe en niet het aantal vriendschappen dat je telt.
 
Auteur van het onderzoek, Kathleen Mullan Harris legt uit: ‘Aan het begin van je leven en aan het eind is de relatie tussen een goede gezondheid en het aantal sociale netwerken waar mensen zich in bevinden het grootst. Maar voor de groep die zich daar tussenin bevind – de jong volwassenen – geldt juist dat goede vriendschappen belangrijker zijn dan een hele bulk aan sociale contacten.' 
 
Daarom: koester de vrienden die je hebt en zoek die eens wat vaker op. Een handvol goede vrienden is veel bevredigender dan tientallen mensen die niet eens weten wat de naam is van je hond. Zegt de wetenschap dan, hè.