Gisteren werden de Oscar-nominaties bekend gemaakt, en zoals ieder jaar waren er weer een paar opvallende namen afwezig van de lijst. We zetten de 11 grootste Oscar snubs van dit jaar op een rij.

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Landmark, Advertising, World, Banner, Billboard, Signage, Tourist attraction,

Het nieuwste deel in de Star Wars-serie is nu al de bestverdienende film ooit. Daarnaast kreeg-ie goede recensies, waardoor veel critici er wel op hadden gerekend dat de Academy 'm zou belonen met wat belangrijke nominaties. Helaas, Star Wars: The Force Awakens werd alleen in wat technische categorieën genomineerd, en zelfs  J.J. Abrams staat niet bij de award voor Beste Regisseur. Ouch.

STRAIGHT OUTTA COMPTON

Footwear, Trousers, Standing, Jacket, White, Denim, Cool, Team, Street fashion, Crew,

De biografische film over de rapgroep N.W.A. deed het enorm goed bij de box-office afgelopen zomer, maar de film, de regisseur én de acteurs kregen geen één Oscar-nominatie. En dat was een beetje de toon van de hele Academy Awards-nominaties dit jaar; heel weinig donkere artiesten werden genomineerd.  Wel de schrijvers van Straight Outta Compton (die blank zijn) kregen een nominatie voor Best Original Screenplay. Pijnlijk.

CAROL

Hair, Head, Nose, Lip, Mouth, Hairstyle, Eye, Chin, Forehead, Eyebrow,

De film over een affaire tussen twee vrouwen in de jaren '50 heeft enorm goede kritieken gekregen en zeer terechte Oscar-nominaties voor Cate Blanchett en Rooney Mara. Maar de film en haar regisseur, Todd Haynes, werd weggelaten uit de categorie voor Beste Film en Beste Regisseur.

TANGERINE

Text, Street light, Font, Electrical network, Dusk, Electricity, Overhead power line, Evening, Advertising, Photo caption,

Tangerine gaat over twee transseksuele vrouwen en weet perfect de Zeitgeist rond gender en ras van het afgelopen jaar te vangen. De indie-film is, heel bijzonder, op een iPhone 5 geschoten en dat ziet er verrassend prachtig uit. Maar helaas, zowel de film als de acteurs werden totaal genegeerd door de Academy. Vreemd.

SICARIO

Text, Font, Poster, Advertising, Graphic design, Graphics, Photo caption, Artwork,

De actiefilm over de drugsoorlog in Mexico en het aandeel van de Verenigde Staten daarin was een beetje een long shot om genomineerd te worden voor Beste Film, maar Emily Blunt speelt zó waanzinnig goed in de prent, dat we toch wel een nominatie voor haar hadden verwacht. Dikke bummer, want: nada.

QUENTIN TARANTINO

Clothing, Eyewear, Nose, Ear, Glasses, Vision care, Lip, Cheek, Dress shirt, Collar,

De schrijver en regisseur is een bekend gezicht bij de Oscars, maar zijn film van dit jaar, The Hateful Eight, gaf hem geen nominatie in de categorie Beste Regisseur of Beste Screenplay.

RIDLEY SCOTT

Hairstyle, Collar, Chin, Facial hair, Coat, Outerwear, Dress shirt, Suit, Jaw, Formal wear,

Zijn film The Martian is genomineerd voor Beste Film, maar Ridley Scott zelf kon opmerkelijk genoeg niét rekenen op een nominatie voor Beste Regisseur.

RYAN COOGLER

Collar, Beard, Logo, Facial hair, White-collar worker, Buzz cut, Brand, Banner, Moustache,

De 29-jarige (zo jong!) regisseur van de prachtfilm Creed - die ook werkte aan het alom bejubelde Fruitvale Station - is weggelaten in het lijstje voor Beste Regisseur. En dat ondanks dat de film enorm goede kritieken wereldwijd kreeg. Het goede nieuws is dat Coogler is aangenomen om de nieuwste grote blockbuster van Marvel te gaan regisseren, Black Panther.

MICHAEL B. JORDAN

Dress shirt, Collar, Forehead, Eyebrow, Formal wear, Facial hair, Bow tie, Logo, Blazer, White-collar worker,

De ster uit Creed, Michael B. Jordan, is weggelaten uit de categorie voor Beste Acteur, ondanks zijn zeer knappe acteerprestatie. Wel wist zijn tegenspeler, Sylvester Stallone, een nominatie te krijgen voor Beste Acteur in een Bijrol.

HELEN MIRREN

Face, Head, Nose, Lip, Mouth, Cheek, Earrings, Hairstyle, Chin, Forehead,

De iconische Britse actrice kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar rol in Trumbo. De film zorgde er ook voor dat haar ster, Bryan Cranston, is genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur in een Hoofdrol, maar Mirren kreeg geen liefde.

IDRIS ELBA

Lip, Dress shirt, Facial hair, Brown, Hairstyle, Collar, Coat, Chin, Forehead, Eyebrow,

De man die misschien wel de volgende James Bond word was duizelingwekkend goed in de Netflix-film Beasts of No Nation, over een jongen die verplicht wordt om als kindsoldaat mee te strijden in een Afrikaans land nadat zijn vader vermoord werd en zijn moeder en zus weggevlucht zijn. Idris Elba kreeg een Golden Globe-nominatie, maar de Academy heeft hem opmerkelijk genoeg van de lijst gelaten.

JOHNNY DEPP

Hair, Ear, Nose, Mouth, Lip, Cheek, Earrings, Hairstyle, Facial hair, Chin,

Johnny Depp heeft aardig wat slechte films afgeleverd de afgelopen jaren, maar met Black Mass was hij het afgelopen jaar weer helemaal terug. Depp transformeerde zichzelf voor de film in de notoire gangster uit Boston, Whitey Bulger, en critici waren lovend over zijn rol. De Academy echter niet.

Bekijk hier alle Oscar-nominaties op een rij (gelukkig zit Leo er wel bij) >