Je hoort altijd dat je kledingstukken die je een jaar of zelf een half jaar niet hebt gedragen moet wegdoen. Is dit waar?

Stefanie: NEE, dit is niet waar! Niets kon zelfs minder waar zijn. Dit is zo'n mythe die opruimnazi's blijven herhalen waardoor het op den duur misschien waar gaat lijken. Maar als je er dan over nadenkt stuit je op tientallen, zo niet op honderden kledingstukken die je weleens een jaar niet draagt en die dan toch ineens weer heel au courant kunnen zijn. Ik typ dit bijvoorbeeld gekleed in een heel leuke seventiesfolklore-maar-niet-al-te-hippie-achtige bloes die ik al zeker twee jaar niet had gedragen. Hij hing rustig in de kast te wachten op een nieuw moment of fame, en, zo bleek, op een paar nieuwe Chloé-wedges waardoor beide partijen ultiem tot hun recht kwamen. Want zo gaat dat soms in het leven van een kledingstuk, dan heb je gewoon nog niet de juiste partnerkleding en -schoenen gevonden. Misschien gaat de bloes hierna weer twee jaar de kast in, maar ik weet zeker dat-ie in ieder geval niet de zak van Max ingaat. Zo lang de gaten er niet inhangen is er geen enkele reden om ook maar iets dat je ooit gekocht hebt weg te doen. Maar in geval van ruimtegebrek en behoefte aan overzicht in je kast verwijs ik je graag naar collega Esther hiernaast.

Hoe lang blijft nagellak goed? Zijn er dingen die je kunt doe nom de houdbaarheid te verlengen en is er een manier om je lak te reanimeren?

Jessica: Omdat ik een bulk stroperige nagellak en dichtgekoekte flesjes in de badkamer heb staan, heb ik dit aan de lakexperts van O.P.I voorgelegd. Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken. Reanimeren? Voeg een paar druppels nagellakverdunner toe, goed schudden en de nagellak is weer van topkwaliteit. Dus geen remover of aceton toevoegen. Daar gaat de lak van strepen, droogt-ie minder snel en verliest-ie z'n glans.

Mijn vriend is woedend omdat ik ben vreemdgegaan, terwijl ik alleen maar een beetje heb staan zoenen met een ander. Hij praat al weken niet meer met me (we wonen samen) en hij denkt erover het uit te maken. Ik vind dat overdreven: zoenen is toch geen vreemdgaan?

Bep: Woordenboek Van Dale geeft als betekenis van vreemdgaan: seks hebben met een ander dan de vaste partner. En aangezien de woorden 'zoenen' en 'seks' niet dezelfde betekenis hebben is zoenen technisch gesproken geen vreemdgaan. Let wel: technisch gesproken, want of het dat wel of niet is ligt aan de afspraken die jullie erover gemaakt hebben. Zo te horen hebben jullie het daar nooit over gehad: hij vindt het gruwelijk, jij vindt het duidelijk onschuldig vermaak. En nu is het dus mayhem. Ik denk dat een goeie relatie tegen een stootje kan – en zoenen is in mijn ogen een friemeldeukje. Probeer hem duidelijk te maken dat jij niet wist hoezeer hij hecht aan het monopolie op alle facetten van jouw seksualiteit en dat je het nooit gedaan had als je wist dat je daarmee jullie relatie op het spel zou zetten. Of wel? Want dan heb je gegokt en verloren, maar dat hoort bij het spel. Lukt het je hem te overtuigen van je niet-kwade bedoelingen, maak dan wel meteen afspraken voor de toekomst: voor je het weet ontdek je dat hij het geen probleem vindt om te genieten van een stukje masturbatietheater met een sigaar, terwijl jij daar misschien juist weer een grens trekt.

Elke keer neem ik mezelf voor om mijn garderobe winterklaar te maken. Het lijkt me heerlijk om overzicht te hebben en een frisse, up-to-date kast. Wat bewaar ik, wat moet weg, en wat heb ik nodig? Hoe pak ik het aan?

Esther: Kleding wegdoen: ik kan er ook geen klap van. Voor een stuk dat vreugdeloos achter in de kast hangt hoop ik altijd op een glorieuze comeback. Desondanks heb ik een stappenplan wegdoen/bewaren/aanschaffen: Inventariseer: 1. Neem je afgelopen week door en bedenk in welke outfit je je happy voelde. Noteer de gelegenheid en de outfit.2. Maak nu een stylingagenda (liefst met plaatjes) waarin je varianten verzint op die favoriete outfits. Knip, scheur, droom en schroom niet voor een kleur, een spannende schoen, een klapstuk of een nieuw silhouette. 3. Inventariseer welke stukken steeds weer in je goede-outfitlijst. Maak daar je hitlijst van. 4. Maak ook zo'n overzicht voor je schoenen en tassen. Structureer: 1. Maak stapels 'geef weg' of 'verkoop'.2. Maak óók een stapel 'comeback' (vermaken of schoonmaken: zie tips op ELLE.nl).Finishing touch: 1. Maak de balans op: wat heb je nog nodig? Genoeg T-shirts? Ga dan voor vesten of truien. Wees realistisch. 2. Neem je outfitlijst en wishlist heel serieus sla ze op in je telefoon. Shop nooit, ik herhaal nooit zonder je lijstjes!