Weet je nog het moment dat jij en je vrienden op Facebook gingen? Waarschijnlijk niet, omdat het allemaal heel natuurlijk ging en ook redelijk synchroon. Snapchat is een ander verhaal.

Pas na een jaar maakte ik een Snapchat-account, weer een half jaar later besloot ik pas moeite te doen om de ingewikkelde interface te begrijpen en toen duurde het slechts vier uur om te ontdekken dat Snapchat leuker is dan Facebook,  en bijna - of misschien wel gewoon helemaal - zo leuk als Instagram.

En dan heb ik - mind you - ook nog eens goede vriend S. om me heen, die een jaar lang op dagelijkse basis Snapchat onze vriendschap door liet sijpelen. Kortom, je vrienden naar the Snapchat side halen is een hele klus, om een of andere gekke reden, maar eenmaal in de Snapchat-cirkel verander je in een mum van tijd naar een fan en wil je je hele vriendenkudde aan het verstand brengen hoeveel plezier je beleeft aan snappen.

Met nog vers in 't geheugen hoe mijn bekering verliep, deel ik wat tips om jouw vrienden allemaal naar het gele spookje te krijgen.

1. Doe niet alsof het fantastisch is
Wie ooit een snelle blik op Snapchat heeft geworpen - iedereen dus wel, inmiddels -, vindt Snapchat helemaal niet fantastisch, door die kuttige interface dus. Je moet omhoog, naar links, naar rechts, je moet dingen ingedrukt houden en alles bij elkaar voelt het gewoon als te veel moeite. Wees daarom voorzichtig in je enthousiasme, want als je te hoog van de toren gaat blazen kirren, verlies je meteen al je geloofwaardigheid en je moet nog even.

http://healthysimplesmart.files.wordpress.com/2014/07/little.gif

2. Wees indirect wél enthousiast
Haal in ieder geval één persoon in je omgeving over te snappen, want dat is je joker waar alles een stuk sneller door kan gaan. Nu kun je namelijk met je snappende vriend(in) in het bijzijn van je niet-snappende vrienden praten over die ene fantastische snap van gisteravond waarop X in slow motion en achterstevoren een Pools lied lijkt te zingen en daardoor gaan je niet-snappende vrienden nieuwsgierig worden.

3. Gebruik een keer de effecten in hun bijzijn
Gebruik dus die effecten. S. had me al voor de helft toen we voor één van zijn snaps Spice Girls' Wannabe zongen en het in reverse leek alsof we beiden opeens heel goed waren geworden in een exotische taal. Toen dacht ik: hee, dit zou best wel eens heel leuk kunnen zijn.

4. Snap je snaploze vrienden continu als ze het niet doorhebben/niet knap zijn
Er komt een punt waarop ze denken: ik kan het beter, mezelf snappen, dus laat ik het dan ook maar gewoon zelf gaan doen.

5. Snap je snaploze vrienden op hun allermooist
Op het moment dat je vrienden om je heen gaan vragen of je die ene snap kunt opslaan en naar ze toe kunt sturen, ben je op de goede weg.

6. Gebruik grote emojis
Dit vond ik al heel snel een hele unieke en overtuigende feature van Snapchat: je kunt emojis in je snaps plakken en ze opblazen en hallo, vroeg of laat wil iedereen een keer een foto van zichzelf vol pizzapunten, kersjes, plantjes, bloemen of pistolen.

7. Neem echt even een keer de tijd om ze die kuttige interface uit te leggen
Maar sla niet meteen door. De basis is genoeg - hoe je vrienden toevoegt, hoe je snapt, hoe je emojis toevoegt of filters kiest en wat het verschil is tussen je Verhaal en een persoonlijke snap die je naar iemand stuurt. Ga je langer door, dan word je irritant bevonden omdat we er dan geen zin meer in hebben, want information overload.

8. Je krijgt een keer de vraag 'wat het nut is van snappen als de snaps tóch weer verdwijnen'
Hamer dan op het feit dat je dus de HELE dag media van elkaar kunt bekijken zónder dat je geheugen volloopt (een steeds groter groeiend probleem onder whatsappers).

9. Leg ze uit waarom het toch leuk is te snappen, ondanks de afwezigheid van een likeknop
Als het goed is zouden ze dit nu allang door moeten hebben, maar mochten je niet-snappende vrienden zich toch nog afvragen wat het nut is van snappen als niemand het kan liken (zelf ook vaak gesteld, deze), reageer dan zoals S. poëtisch op mijn vraag reageerde:

'Het gaat niet om de likes. In tegenstelling tot het geënsceneerde Facebook en Instagram gaat het bij Snapchat om spontaniteit. Om het moment. Niks meer, niks minder, en da's precies genoeg.'

Die spontaniteit, daar ga je verslaafd aan raken, beloofd. Alsof je de hele dag met al je vrienden bent geweest. In het (met emojis bezaaide) moment. Hoe leuk is dat?

https://media.giphy.com/media/7OLSfqWtXua0U/giphy.gif

Good luck. 

DIT zit er in de goodiebag bij de Oscars (die dus tonnen waard is)