Nog nooit heeft Kanye West me zo beziggehouden als afgelopen week. Hij hield me bezig zoals alleen Kanye zich met Kanye kan bezighouden, zeg maar.

Meestal probeer ik zijn twitterdiarree te negeren, schud ik mijn hoofd bij zijn uitspraken in interviews en kijk ik weg als hij en zijn vrouw weer eens de headlines halen.

Alleen deze week lukte dat niet.

Het begon met zijn modeshow/luistersessie vorige week donderdag die ik niet kon negeren omdat ik er een stukje over tikte voor deze site. Ik keek één keer en vanaf dat moment ben ik blijven kijken. Met open mond. Niet alleen naar Kanye zelf, maar ook naar de rest van de wereld die serieus over zichzelf heen struikelde om de man en zijn laatste uitspattingen te prijzen - ook al kon niemand echt goed uitleggen waarom.

Kanye's modeshow/luistersessie in Madison Square Garden, gevolgd door duizenden wereldwijd in bioscoopzalen en vastlopende streams via Tidal, was op z'n zachtst gezegd verwarrend. De modellen, waarvan een enorm groot gedeelte in kleren van het Leger des Heils was gekleed in plaats van in Yeezy, stonden ruim een uur stil voor zich uit te kijken. En de muziek, door Kanye via z'n laptop in de ruimte geslingerd, stond dan weer zo hard dat-ie niet altijd goed te horen was. Toch kwam ik de eerste dagen alleen maar bijna lyrische recensies tegen, zoals deze van 3voor12:

'Je hebt van die dingen waar je eigenlijk niks van begrijpt, toch bekijkt en het idee hebt dat je er iets van mee krijgt. Dat kunnen grote revoluties zijn op pleinen, zoals we in het Midden Oosten of een stream van een persconferentie van wetenschappers die duidelijk lyrisch zijn en tegelijk enkel onbegrijpelijke dingen zeggen. Er is iets aan de hand, er zit spanning in de lucht, maar wat je nou echt ziet: geen idee. Eigenlijk was deze hele show ook zo.'

Vanwaar toch die neiging om alles wat Kanye doet, geniaal te vinden? Komt dit omdat hij zelf zo vaak heeft gezegd briljant te zijn, dat we het ondertussen maar zijn gaan geloven?

NU VALT HIJ DOOR DE MAND
Kanye West komt wat mij betreft al jaren weg met de meest uitzinnige dingen, dingen waar normale mensen niet mee wegkomen. En iedere keer denk ik: nú valt hij door de mand. Hier komt zelfs hij niet mee weg! Daar kan ook geen (bovengemiddeld?) muzikaal talent tegenop.

Ik dacht het na de tenenkrommende clip die hij met Kim Kardashian opnam. Na zijn evenzo tenenkrommende huwelijk met diezelfde realityster. Nadat hij zijn album Yeezus noemde. Na zijn eerste show tijdens New York Fashion Week vorig jaar. Na zijn eerste Imma Let You Finish. Na zijn tweede Imma Let You Finish. Toen hij zijn kind North West noemde. Toen hij zijn kind Saint West noemde. Toen hij het lef had Bill Cosby onschuldig te noemen.

Vorige week kwam daar nog eens die idiote vertoning in Madison Square Garden bij, de vrouwonvriendelijke teksten die zijn nieuwe album sieren (sorry, maar bitch is in geen enkele taal of slang een compliment), de bontjas van Naomi Campbell, het computerspel dat hij over de hemeltocht van zijn moeder wil maken (inderdaad bizar dat Silicon Valley geen interesse had, Kanye...) en de absurde kleding waarin hij zijn voltallige schoonfamilie had gehuld.

IDIOTIE, TWEET NA TWEET
En daar hield het niet op, want in de dagen die volgden bleef Kanye zijn eigen idiotie tweet na tweet overtreffen. Hij slingerde de wereld in dat hij 52 miljoen dollar persoonlijke schuld heeft. Vroeg Mark Zuckerberg van Facebook om een miljard. Stelde dat zijn kunst belangrijker voor de wereld is, dan hulp aan een school in Afrika. En verbood de blanke pers nog langer verslag te doen van zwarte muziek.

Ergens in de loop van de week sloeg mijn totale ergernis over alles om in een vreemd soort bezorgdheid. Dat Kanye mentaal niet helemaal stabiel is, vermoedde ik al langer, maar na deze week ben ik oprecht een beetje verontrust. Moet deze man niet geholpen worden? Moet hij niet weg bij die familie die zelfs hun eigen verwarde zoon nog uitbuit voor aandacht?

Of zoals zijn voormalige schrijfpartner Rhymefest, die onlangs besloot niet meer met hem te kunnen samenwerken, op Twitter zei:

xView full post on X

Maar helaas, tot op heden lijkt niemand in te grijpen - ik zag net nog een stroom aan tweets (over zijn ego, God en meer van zulks) voorbijkomen. En wellicht overdrijf ik ook en is dit gewoon Kanye op z'n best. Alleen denk ik dan dat ik maar weer een tijdje de andere kant op ga kijken, want dit trek ik niet.