Word jij ook altijd wakker van het irritante geluid van je vriend die op zaterdagochtend alweer lekker Youtube-filmpjes zit te kijken op zijn telefoon, terwijl jij gewoon nog éven in rust en stilte wilde slapen? Je bent niet alleen.

Omdat de wetenschap aan jouw kant staat. Een nieuw onderzoek heeft onthuld dat vrouwen officieel meer slaap nodig hebben dan mannen, en we zijn zo blij dat er ein-de-lijk bewijs is voor een theorie die we eigenlijk al lang wisten.

De wetenschappers onderzochten 210 vrouwen en mannen van middelbare leeftijd en ontdekten dat vrouwen met een slaapgebrek meer last hadden van gezondheidsproblemen dan de mannen. Kijk, we zijn niet lui als we fysiek niet uit bed kunnen komen, we luisteren gewoon naar de behoeftes van ons lichaam.

'Voor vrouwen, wordt een slaapgebrek sterk geassocieerd met psychische klachten, gevoelens van vijandigheid, depressie en woede,' vertelt professor Jim Horne, directeur van het Sleep Research Centre van de Loughborough University.

En daar willen we niet mee dealen, toch? Alleen maar omdat we een paar uur te weinig slapen.

http://31.media.tumblr.com/4f2a6cdde93e0a059a5ddcb303071fe7/tumblr_n81ypmYvha1rvhqlvo1_500.gif

Dus waarom is dit voor mannen zo verschillend? Onze hersenen zijn blijkbaar anders geprogrammeerd. Maar eigenlijk is dat geen nieuws. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, dat soort dingen...

Maar even serieus: onze hersenen zijn "complexer," zegt de slaap-wetenschapper. En wie zijn wij om daar tegen in te gaan? We hebben meer slaap nodig omdat we meer tijd hebben om onze prachtige, complexe geesten te herstellen. Zo klinkt het best goed.

En hoeveel slaap hebben we dan extra nodig? Gemiddeld moeten vrouwen 20 minuten langer slapen dan mannen, maar dit kan per vrouw verschillen. Dus slaap zolang je wil slapen.

Bron: Cosmopolitan UK