Sinds iedereen vorig jaar geobsedeerd werd met de Netflix-docuserie Making A Murderer - over Steven Avery die (onschuldig) vastzit voor de moord op Teresa Halbach - volgen we iedere ontwikkeling in de zaak op de voet. Fans wereldwijd willen weten wat er toch écht op die bewuste dag met de fotografe is gebeurd.

Steven Avery heeft inmiddels een nieuwe advocate die momenteel bezig is om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen om de zaak te laten heropenen door de rechter. Er zijn immers aardig wat steken laten vallen.

Wie Making A Murderer heeft gezien, weet dat de botten van Teresa Halbach werden gevonden bij de trailer van Steven Avery. Maar, zo blijkt nu, wellicht waren dat helemaal niet(!) haar botten.

De advocaten van Avery kaartten ten tijde van de rechtszaak al aan dat er bewijs was dat de botten waren verplaatst - en dat werd ook niet ontkent - maar er is nu volgens een campagneteam zelfs door de FBI nooit uitgesloten dat de botten ook écht van Halbach waren. Er was alleen een bevestiging van 'verkoold materiaal' dat mitochondriaal DNA bevatte, dat in verband werd gebracht met een familielid van Teresa's moeder. Dit hoeft zelfs in theorie niet te betekenen dat het menselijke resten waren. Wow. 

Herinner je je Sherry Culhane uit Making a Murderer nog? De DNA-expert die zeer vreemde verklaringen gaf over de botten? Welnu, zij wordt er nu ook van beschuldigd samen te hebben gewerkt met aanklager en engerd Ken Kratz, zodat de jury ervan werd overtuigd dat er bewijs was, ook al was het totaal niet geverifieerd.

Face, Nose, Lip, Hairstyle, Skin, Microphone, Chin, Forehead, Eyebrow, Electronic device,

In de rechtszaal toonde Ken Kratz de jury een stel foto's van de botten die, volgens hem, uit de fire pit van Steven Avery waren gehaald, de plek waar volgens hem Teresa Halbach was verbrand. Volgens Kratz was er nog 'weefsel' op haar botten gevonden, het enige deel dat nog intact zou zijn van haar skelet.

Maar Lynne Blanchard, een campagneleider voor Stop Wrongful Convictions, laat weten dat daar niets van waar is:

'Het DNA-bewijs dat door hem werd beschreven is niet overtuigend. Hoe is het mogelijk dat weefsel overleeft in hetzelfde vuur waarin 60 procent van de bottenmassa verwoest raakte? De tanden worden meestal gebruikt om een lichaam te identificeren, omdat ze zelfs beter blijven bestaan dan botten, maar zelfs dié overleefden het vuur niet. Er is iets heel erg mis en het wordt wel heel lastig om het bewijs serieus te nemen.'

Misschien dat dit zelfs wat gewicht geeft aan de claim van Steven Avery's moeder Dolores, die heeft gezegd dat ze er niet eens zeker van is dat Teresa Halbach wel dood is. In Making a Murderer hoorden we haar al zeggen:

'Hoe weet je of dat wel haar botten waren? Iemand heeft ze daar waarschijnlijk neergelegd.'

Lynne Blanchard voegt verder nog toe dat er heel erg geknoeid is met het verkregen bewijs:

'Iedereen nam maar aan dat de overblijfselen van Teresa daar in die burn pit waren gevonden en dat is natuurlijk enorm belastend materiaal. Maar wat is er allemaal aan de hand met dit bewijs? Waarom werden de protocollen niet opgevolgd? Geen lijkschouwer, geen forensisch antropoloog,  geen brandstichting onderzoeker en geen fotograaf werden op de crime scene ingeschakeld toen het bewijs werd ontdekt. Ze hadden al die dure experts tot hun beschikking en er werd geen beroep op ze gedaan. Dat deden ze pas nadat het bewijsmateraal was meegenomen naar het kantoor van de sheriff.'

Netflix heeft al laten weten dat er een vervolg komt op Making a Murderer en we hopen nu voor Steven Avery dat er snel genoeg bewijs is om de zaak te heropenen.