Prins Harry bracht vijf dagen door in Nepal, bijna een jaar nadat de aardbeving daar meer dan 8000 mensen het leven kostte.

Hij bezocht kampen voor Nepalezen die hun huis in de aardbeving waren verloren:

xView full post on X

 
Hij bleef slapen bij een lokale familie en sliep met dit uitzicht:

 
Hij speelde volleybal met de kinderen van een opnieuw gebouwde school:

 
En hij deed wat ambachtelijk houtwerk:

 
Maar belangrijker nog: Harry sloot zijn trip af met een prachtige speech over vrouwenrechten, met de president van Nepal, Bhandari, aan z'n zij. De moeite van het lezen waard:

'Ik voel me dankbaar dat ik de kans krijg dit evenement te openen met president Bhandari aan m'n zij. Bhandari, je komt al vele jaren op voor de rechten van vrouwen en meisjes in Nepal en het is een eer dit vandaag met je te delen. Het afgelopen decennium ben ik enorm geïnspireerd geraakt door iedereen die jonge mensen wil helpen hun volle potentieel te bereiken, soms in erg lastige omstandigheden. Mijn organisatie Sentebale heeft duizenden kinderen toegang gegeven tot onderwijs en gezondheidszorg in Lesotho, Zuid-Afrika. Dichterbij huis, in Notthingham, heb ik uit eerste hand gezien hoe groot het effect is als iemand zelfs maar de kleinste kans wordt geboden om weg te blijven van gangs en ze in plaats daarvan binnen schoolmuren te houden, om een zinvoller en welvarender leven op te kunnen bouwen. Hoewel ik al eerder heb gesproken over de uitdagingen die er voor meisjes vaak zijn, is het belangrijk om te blijven erkennen dat er te veel obstakels en te weinig kansen zijn voor meisjes; iets waarvan ik me inmiddels bewust ben en wat jullie allang beseffen.

Of het nu een meisje in Levotho is die lijdt aan HIV; een getalenteerde jonge vrouw in Engelang die niet serieus wordt genomen; een 14-jarig meisje dat geforceerd moet stoppen met school omdat ze moet trouwen in Nepal of ieder ander geval: we moeten erkennen dat zo veel landen en culturen falen in het beschermen van de kansen en rechten van meisjes en jonge vrouwen. Ik geloof dat het van essentieel belang is dat mannen zoals ik dit erkennen en net zo hard schreeuwen als rolmodellen Bhandari, Michelle Obama en Malala. Zoals de First Lady zei: verandering moet van onderaf komen. We kunnen niets aan de situatie veranderen als de mindset van elke familie en gemeenschap niet verandert.

Om verandering te bereiken, moeten niet alleen vrouwen opkomen voor meisjes. Laten we daarom eens eerlijk zijn over een paar van de problemen die jonge vrouwen kunnen hebben. Wereldwijd krijgen 62 miljoen meisjes niet het onderwijs dat ze verdienen. Tweederde van bijna 800 miljoen mensen die nooit hebben leren lezen en schrijven, zijn vrouw. Over de hele wereld zijn er meer dan 700 miljoen vrouwen die als meisje moesten trouwen en kinderen krijgen en bijna 250 miljoen van die vrouwen waren voor hun vijftiende zelfs al getrouwd. Hier in Nepal is bijna de helft van de vrouwen die in hun twintiger, dertiger en veertiger jaren zijn, vóór hun achttiende verjaardag getrouwd. Iets minder dan de helft had haar eerste kind in haar tienerjaren. Het lijkt misschien obvious, maar meisjes die vroeg trouwen, blijven thuis. Ze maken school niet af, en komen vast te zitten in een vicieuze cirkel van analfabetisme, armoede, ziekte en uiteindelijk machteloosheid. Hoe kan die cirkel worden doorbroken? We weten allemaal het antwoord: onderwijs. Verbeterde toegang tot onderwijs kan levens transformeren, families, gemeenschappen en uiteindelijk hele landen. Wanneer meisjes hun school afmaken, doen ze vaardigheden, kennis en zelfvertrouwen op. Kortom: ze krijgen de kracht om hun eigen leven en het leven van hun omgeving te verbeteren.

Ik erken dat ieder land z'n eigen manier moet vinden, en dat het in Nepal een complexe, sociale uitdaging is. Maar het is wel een uitdaging die de overheid hier aangaat, en waarin het stappen maakt, door te streven naar het einde van het kindhuwelijk in 2030. Het afgelopen decennium is het kindhuwelijk gedaald met 10 procent en 't is nu verboden door de wet. Daardoor kan de focus nu naar het onderwijs gaan. Vrouwelijk leiderschap zet hier een goed voorbeeld, met een vrouw als president. Maar de grootste reden voor optimisme zijn de inspirerende jonge meisjes en jongens in deze kamer die zo veel geven om gelijkheid en kansen voor vrouwen. Ik ben trots hier te staan.'

Hear, hear, Prins Harry.

Ondertussen: Justin Bieber STOPT met het ontmoeten van fans >