Voor wie het nieuws gemist heeft, even in een notendop de aanleiding voor #TurnMeOn: Instagram (een tijdje geleden overgenomen door Facebook) heeft aangekondigd de feed van het sociale medium van chronologisch naar ‘meest interessant’ te veranderen. Denk: je timeline van Facebook, waarop je als eerste nieuwe posts te zien krijgt die al veel van je vrienden geliked hebben, of die gepost zijn door mensen waar je vaak interactie mee hebt op Facebook.

De reden van Instagram om dit te doen is naar eigen zeggen omdat gebruikers op dit moment zo’n lange feed hebben dat ze er maar 30 procent van bekijken. En ze willen dat die 30 procent dan wel zo interessant en relevant mogelijk is voor de gebruiker. Dat schroeft de interactie omhoog en dat zou voor iedereen beter zijn.

Nu zijn er voorstanders van die nieuwe instelling, maar ook flink wat tegenstanders. Mensen en merken die bang zijn dat hun posts veel minder views zullen krijgen bijvoorbeeld. Maar ook mensen die juist lol beleefden aan het ontdekken van random onbekende gebruikers, en die er geen vertrouwen in hebben dat Instagram goed zal inschatten wat zij interessant vinden.

Singer-songwriter John Mayer is er zo een, die naar aanleiding van het nieuws deze boodschap op Instagram slingerde:

instagramView full post on Instagram

 
Ook krijgt Instagram kritiek omdat men denkt dat de app de regel vooral doorvoert om meer controle te krijgen op wat haar gebruikers (inmiddels al 400 miljoen per maand) te zien krijgen en zo gerichter kan adverteren. Met advertenties die relevanter zijn en dus ook meer opleveren.

Rumour had it dat Instagram vandaag (dinsdag 29 maart) zou starten met het nieuwe algoritme. En dus gingen gebruikers gisteren wereldwijd massaal in de protestmodus en probeerden via #TurnMeOn volgers vast te houden door ze op zich te laten abonneren. Dit door het aanzetten van 'berichtmeldingen', zodat je automatisch een melding krijgt zodra je favoriete account iets nieuws heeft gepost.

Heel handig, want zo verlies je je favorieten (waaronder uiteraard @elle_nl) niet uit het oog. Maar natuurlijk geen échte oplossing, want als je dit bij meer dan vijf accounts zou doen, word je de hele dag bedolven onder de notifications.

De NOS meldt dat Instagram gisteren alsvolgt reageerde op de massale #TurnMeOn-protesten:

‘De veranderingen aan de tijdlijn zullen niet morgen worden doorgevoerd met een update. We moeten de nieuwe tijdlijn nog weken, zelfs maanden testen. De huidige groep mensen die ermee werkt (en dus test) is heel klein. Als we wereldwijd de nieuwe tijdlijn gaan uitrollen, zullen we dat natuurlijk iedereen laten weten. Het aanzetten van notificaties is niet de manier voor gebruikers om op de hoogte te blijven van wat vrienden plaatsen.’

Maar ook dat wordt door veel gebruikers weggewuifd, die beweren al veel verandering in hun feed te hebben geconstateerd...

Kortom: afwachten geblazen. En je voor de zekerheid toch maar even abonneren op accounts waar je geen posts van wil missen. Nog niet ontdekt hoe je dat doet?
> Ga naar het profiel van de persoon die je wil volgen
> Tik op de drie bolletjes rechtsboven op de pagina
> Kies 'Berichtmeldingen inschakelen'.