Werkgevers kunnen je tijdens een sollicitatie het vuur aan de schenen leggen met de meest lastige en soms zelfs absurde vragen. Maar laten onze collega's van Esquire nu nét een lijstje hebben bemachtigd, met de 10 moeilijkste sollicitatievragen van bedrijven in Nederland.

Het lijstje met de raadselachtige sollicitatievragen is opgesteld door vacature- en carrièremarktplaats Glassdoor. Nederlandse werkzoekenden hebben afgelopen jaar sollicitatievragen gedeeld met deze organisatie en op basis daarvan is er een derde jaarlijkse rapport opgesteld.

Bij onderstaande sollicitatievragen is de desbetreffende werkgever en vacature er voor het gemak even bijgezet. O, en bij een paar vragen probeerden wij  voor de aardigheid alvast een antwoord te formuleren. Wellicht heb je er in de toekomst iets aan.

1 'Waar zou je 10 miljoen in investeren en waarom?' Nuon Manager (Amsterdam).

2 'Hoeveel liter verf heb je nodig om een airliner te verven?' KPMG Junior Consultant (Amstelveen).

Die weten we! Niet logisch beredeneerd, wel gewoon waar: 1.000 liter verf als het een KLM-vliegtuig betreft.

3 'Waarom zijn putdeksels rond?' Achmea Data Management (Apeldoorn).

Schrijf je mee? Vierkante putdeksels kunnen diagonaal in de put vallen, ronde niet. Daarnaast past een ronde deksel in elke stand op het gat in tegenstelling tot een vierkante deksel.

4 'Hoeveel katten zijn er in Nederland?  Accenture Junior Technology Consultant (Amsterdam).

Deze is simpel: ongeveer 3,6 miljoen (eind 2009)

5 'Kies één van de afbeeldingen (variërend van een brug of ballerina's tot een auto besmeurd met modder) en vertel waarom.'Koning & Hartman Young Professional (Delft).

6 'Hoeveel manieren kun je bedenken om een naald in een hooiberg te vinden?' Cloudreach Cloud Systems Engineer(Amsterdam).

7 'Waar mogen we je 's nachts voor wakker maken?' IFS Junior Software Consultant (Eindhoven).

8 'Hoeveel pingpongballen passen er in een middelgrote auto?' De Kleine Consultant Consultant (Amsterdam).

Bekende vraag. Wij raden je aan om hier niet geoefend origineel uit de hoek te komen, maar gewoon droog te antwoorden: een kleine 60.000.

9 'Hoe zou je uitbreiden in een stad waar het werkloosheidspercentage meer dan 25% is?' Abercrombie & Fitch District Manager (Amsterdam).

10 'Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?'  Google Industry Head (Amsterdam).

Bron: esquire.nl