Zo weet je of je een goede vriendin bent

Zes tekenen waaraan je 't kunt aflezen.

Meest gelezen

Vrienden zijn belangrijk, laten studies al eeuwen zien, en ze zijn minstens zo belangrijk als familie. De wetenschap laat ook zien dat je sterkste vriendschappelijke banden de fundering zijn voor hoe je met dingen in 't leven kunt omgaan, vooral stress. Kortom: het loont om goede vriendschappen te hebben.

Maar zouden degenen om je heen jou als goede vriend beschouwen?

Op een rij: zes kwaliteiten en kenmerken van een goede vriendin, opgesomd door Irene S. Levine, professor psychologie aan de NYU School of Medicine.

Advertisement - Continue Reading Below

1. Je bent haar niet de hele tijd aan het veroordelen
Je denkt dat je bescheiden mening over haar levenskeuzes, kleren, voorkomen of liefdesleven haar helpen, maar in de meeste gevallen komt je advies - wanneer ongevraagd - over als veroordelend, gemeen en bedreigend. Als je wil dat je vrienden zich op hun gemak voelen bij jou in de buurt, probeer dan minder oordelend te zijn en meer begripvol, en wanneer er niet om advies wordt gevraagd, geef het dan ook niet.

Meest gelezen

2. Je bent betrouwbaar
Je hebt geen geschiedenis van dingen op het laatste moment afzeggen; een goede vriendin zegt niet continu op het laatste moment af, en als ze dat wel een keer moet doen, doet ze dat zo lang mogelijk van tevoren.

3. Je respecteert dat ze een leven naast jou heeft
Een goede vriendin accepteert dat haar vriendinnen niet altijd tijd voor haar hebben als zij dat voor hen heeft. Volgens Levine is het accepteren dat vriendinnen ook een leven naast jou hebben essentieel in een goede vriendschap. Wanneer je avonden waarop ze alleen wil zin - of met haar significant other - niet respecteert, kun je overkomen als benauwend.

4. Je maakt plannen
Initiatief nemen om dingen te doen is de key van een goede vriendschap. Verwacht niet dat die ander telkens wel met plannen komt.

5. Je bent eerlijk
In een goede vriendschap durf je kwetsbaar te zijn, en persoonlijke, gevoelige informatie over jezelf te delen, of dat nu over je jeugd gaat of juist over je toekomst.

6. Je kunt tot een compromis komen
Ja, jou leek het fantastisch om een weekend in een grote Airbnb in Parijs, maar zij heeft daar eigenlijk geen geld voor - goede vriendinnen vinden iets in het midden, wat even leuk is, maar minder geld kost.

Herken je je niet héél vaak in bovenstaand? Niks aan de hand, want interpersonal skills expert Jenny Taitz heeft drie tips om een betere vriendin te worden.

1. Oefen je luistervaardigheden
Niks fijners dan een vriendin die goed naar je kan luisteren. Luister je écht naar wat je vriendinnen je vertellen? Zo ja: dan ben je in staat om te herhalen wat ze zeggen, en erop door te vragen. Taitz:

'Letterlijk herhalen wat iemand net heeft gezegd en erop doorvragen werkt heel goed. Wanneer je open vragen stelt, krijg je vanzelf meer betekenisvolle gesprekken.'

2. Blijf in contact
Heb je een paar vrienden die je niet meer zo vaak ziet, maar niet wil verliezen? Blijf niet jammeren over wie er geen contact heeft opgenomen, maar maak aan het begin van je week even wat tijd vrij om te bedenken wie je (weer) wil zien, en contact ze. Hebben ze toevallig geen tijd wanneer jij ze had willen zien? Zie punt 3 in het vorige lijstje. On to the next - de volgende vriendin kan misschien wél op die dag, en zij die niet kon, kan volgende week weer wel.

3. Wees attent
Jep, we proberen de verplichte happy birthday-post op Facebook altijd zo leuk mogelijk te maken, maar er zijn ook échte verjaardagskaarten. Of taarten die je kunt geven. Of verrassingen die je kunt organiseren. Een goede vriendschap ontstaat vaak ook door moeite doen voor elkaar - offline.

Wat Jake Gyllenhaal zegt over Heath Ledger breekt je hart >

Bron: Cosmopolitan