Herken je dit probleem?: Al je mooie items met het wasvoorschift dry-clean only ondergaan hetzelfde lot: ze worden niet gewassen. Want de stomerij is vooral een zaak van tijd en geld en die twee dingen zijn soms schaars. Hoe meer geld je uitgeeft aan investment pieces, hoe minder je die wast. Omdat je het ergens niet helemaal vertrouwt als er staat dat het ‘gewoon’ op 30 graden gewassen mag worden. Want, als iets duur is, behoort het toch gewoon gestoomd te worden? Niet dus. We ontrafelen 6 wasmythen.

MYTHE 1: JE KLEDING LATEN STOMEN ZORGT ERVOOR DAT DEZE NIET GAAT PILLEN OF UITREKT
Voor hen die er automatisch vanuit gaan dat het goed is om je kleding naar de stomerij te brengen, zelfs als er staat dat je dit niet moet doen: NIET DOEN! Vaak is het zo dat de stof een bepaalde coating bevat die juist niet tegen de behandeling van de stomerij kan. In sommige gevallen is het dan zelfs beter het in de wasmachine te wassen.

MYTHE 2: WASVERZACHTER IS NIET NODIG
Wasverzachter helpt wel degelijk tegen de schade die het wassen de vezel van de stof aanricht. Vergelijk het met het wassen van je eigen haar, zonder conditioner voelt dit stug aan en breekt het sneller af. Wasverzachter toevoegen aan je wasritueel zorgt ervoor dat de vezel gladder wordt waardoor de kleur ook mooier blijft.

MYTHE 3 NA ÉÉN KEER DRAGEN à WASSEN
Je kleding wassen terwijl dit niet vies is, is een veel gemaakte fout. Spijkerbroeken hoeven niet na iedere draagbeurt in de was en hetzelfde geldt voor sommige shirts – mits zonder vlekken. Natuurlijk gooi je je yogakleren en onderbroeken wel na iedere draagbeurt in de was. Behalve als je je yogakleren alleen draagt om tv in te kijken. Dan kun je het makkelijk twee tot drie keer aan.

MYHTE 4: DOOR JE KLEDING TE WASSEN, KRIMPT HET
Het is een misvatting dat je kleding, als je dit volgens het wasvoorschift wast, in de wasmachine krimpt. Het merendeel krimpt namelijk in je droger, niet in je wasmachine. Probeer zoveel mogelijk je kleding plat door de lucht te laten drogen in plaats van in de droger.

MYTHE 5: AAN EEN WASLIJN DROGEN IS DE BESTE MANIER
Soms zorgt de hanger er juist voor dat de kleding vervormt. Hoe fragieler je kledingstuk, hoe groter de kans dat de afdruk van de hanger op het kledingstuk achterblijft. Bij zware (wollen) materialen kan het zelfs zo zijn dat het kledingstuk velen malen groter wordt door de zwaarte. Zoals we in mythe 4 aangaven: de beste manier is om het kledingstuk plat te laten drogen.

MYTHE 6: KASJMIER EN ZIJDE MOETEN TE ALLEN TIJDE NAAR DE STOMERIJ WORDEN GEBRACHT
Kasjmier, zijde en polyester zijn stoffen die vaak naar de stomerij worden gebracht, terwijl je deze veelal (koud!) kan wassen. Wanneer de kleding op een speciale manier is geverfd of in elkaar is gezet, is het vaak weer wel verstandig om het naar de stomerij te brengen. Lees altijd het waslabel om er zeker van te zijn. 

Bron: Cosmo.com