Goed, de voor de hand liggende regels in een vliegtuig ken je: kauwgom kauwen tijdens het opstijgen als je last hebt van suizende oren, je oordopjes meenemen zodat je buurman niet mee hoeft te genieten van jouw film en veel water drinken. Maar! Er zijn dus 12 dingen waarvan je vast nog niet doorhad dat je ze verkeerd - of beter - kunt doen. Onze collega's van Cosmopolitan zetten ze op een rij, we delen.

1. Slapen tijdens het opstijgen en de landing. Als een vliegtuig stijgt of daalt verandert de lucht om je heen sneller dan de lucht in je oren. Als je ooit hebt gevlogen weet je dat dit zwaar oncomfortabel is – maar tijdelijk. Om de druk een beetje te verzachten kun je kauwgum eten, inademen en uitademen terwijl je je mond en je neus dichthoudt, of gapen. Met andere woorden: je kunt maar beter wakker zijn. Als je hier doorheen slaapt kan het alleen maar pijnlijker worden en leiden tot duizeligheid, een oorontsteking een bloedneus en zelfs (licht) gehoorverlies. Ai!

2. Van het opstijgen tot het landen blijven zitten. De lage luchtdruk in de cabine kan je bloedcirculatie vertragen en bloedpropjes veroorzaken, vooral in je benen. Blijven zitten helpt niet. Het is beter voor je lichaam als je vaak van positie wisselt en je benen beweegt op de momenten dat je wakker bent. En af en toe even staan kan ook geen kwaad.

3. Slapen terwijl het dag is op je eindbestemming. Want dit maakt het lastiger je aan te passen aan de tijdzone waar je heen reist, en je weet 100 procent zeker dat je je belabberd gaat voelen. Tip: zet als je het vliegtuig instapt je telefoon meteen op de tijdzone waar je heen gaat. En pas je gedrag daarop aan. Dus als je telefoon zegt dat het bedtijd is, doe je ogen dan dicht. En als het dag is, blijf je lekker wakker. (Ook al is het donker buiten)

4. Een drankje afwijzen. De lucht in de cabine is heel droog. En omdat je lichaam bij elke keer uitademen vocht verliest, kan simpel ademhalen je al uitdrogen. Dus als een stewardess langskomt, bestel dan een drankje. Echt.

5. Thee of koffie bestellen. Het gaat niet eens om het feit dat koffie in het vliegtuig een belediging is voor het drankje. Koffie en thee in vliegtuigen wordt gemaakt van water uit de kraan van het vliegtuig en dat kan colibacteriën bevatten, die in 12 procent van de commerciële vluchten voorkomen, volgens een onderzoek van de Environmental Protection Agency uit 2012. Als je immuunsysteem goed is, is er weinig aan de hand. Maar als dat niet zo is, kun je er ziek van worden. Dus loop het risico niet.

6. Een drankje met koolzuur drinken. Veranderingen in de luchtdruk kan zorgen dat je 25 procent meer gas in je lichaam krijgt, volgens een onderzoek van de Aerospace Medical Association. En omdat drankjes met prik hetzelfde doen, kan dat nogal oncomfortabel worden. Skip ze en voel je minder opgeblazen bij de landing.

7. Je gaat aan de alcohol. Misschien helpt alcohol je in eerste instantie om in slaap te vallen tijdens een vlucht, het kan de kwaliteit van je slaap ook in de war brengen, je dehydrateren en een kater in het vliegtuig is ook geen aanrader. Dus als je op je best wilt landen, kun je die drankjes het best bewaren tot je weer met beide benen op de grond staat.

8. Losgaan met eten in het vliegtuig. Natuurlijk moet je wat eten als je honger hebt – waar je ook bent. Maar losgaan met vliegtuigeten omdat je je verveelt, zorgt ervoor dat je er minder van geniet dan wanneer je gewoon op de grond eet. Ook dit heeft te maken met de lage luchtdruk waardoor je zoute en zoete smaken minder goed proeft, waardoor het eten misschien minder lekker smaakt in de lucht. En het lawaai van de vliegtuigmotor helpt ook niet volgens studies.

9. Eten opeten nadat het op je tafeltje gevallen is. Vergeet de 5 seconden regel als je in een vliegtuig zit. Want wist je dat een onderzoek van de Today Show heeft bewezen dat er in een vliegtuig de meeste schadelijke bacteriën zitten? Ja, ook op je klaptafeltje. Natuurlijk worden ze (wel eens) schoongemaakt, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

10. Rommelen met je gordel. Hetzelfde onderzoek heeft bewezen dat ook gordels bommetjevol schadelijke bacteriën zitten. Natuurlijk, je móét 'm gewoon omdoen, maar probeer er niet de hele tijd mee te prutsen als dat niet hoeft.

11. Op blote voeten rondlopen. Tuurlijk, het is fijn om te doen alsof je thuis bent tijdens een vlucht – vooral als je héél lang moet vliegen. Maar de vloer kan dus nogal vies zijn – en iedereen met ogen kan dat bevestigen. Dus hou je schoenen aan – of trek ze tenminste aan als je naar de wc moet.

12. Je plas ophouden tot je op je bestemming aankomt. Nee, het vliegtuigtoilet gebruiken is waarschijnlijk niet het hoogtepunt van je trip. Maar als je echt nodig moet terwijl je in de lucht zit, zul je toch echt naar de wc moeten gaan. Anders blijft je urine maar in je blaas hangen en dat kan een infectie veroorzaken. En dat zal zéker niet het hoogtepunt van je vakantie worden.