In een interview met Beau Monde heeft zanger Waylon gezegd dat ‘Nederlanders meer hun best mogen doen voor hun uiterlijk’. Want, we leven in een land met schoon water en de mogelijkheid om elke dag fris en fruitig de deur uit te gaan. ‘Waarom gaan we niet een stapje verder en doen we een beetje meer ons best met zijn allen?’ Hij voegt zich daarmee bij ex-voetballer Levchencko, die in maart de poppen aan het dansen kreeg door te stellen dat Nederlandse vrouwen zich als bouwvakkers gedroegen. Heel (vrouwelijk én mannelijk) Nederland in rep en roer, want Lev verklaarde het door te zeggen dat de emancipatie te ver is doorgeslagen.

Afijn, Levchenko is met die uitspraken in mijn optiek in ieder geval direct in het hokje ‘holbewoner’ geplaatst, maar nu blijkt dat Waylon solliciteert naar een plek in hetzelfde hok. En ook op hier verscheen ten tijde van Levchenko-gate een opmerkelijke liefdesverklaring aan de vrouw, geschreven door de hoofdredacteur van Esquire.nl. Ook zijn strekking was: Hartstikke leuk hoor, al dat feminisme, maar zorg er dan wel voor dat jullie gewoon jurkjes en hakken blijven dragen, dat jullie vróuw blijven. En wij echte mannen. Dat is wel zo prettig. Maar verder: super knap van jullie hoor! Lekker emanciperen enzo!

Ik parafraseer, maar lees het stuk hier terug en misschien zie je dat ik er nog niet eens zover vanaf zit.

Kijk, Waylon, Levchencko en die Esquire-meneer zullen best aardige mensen zijn, maar ze maken allemaal steeds dezelfde denkfout: ze begrijpen niet dat wanneer zíj dicteren hoe wíj ons moeten gedragen, ze daarmee exact demonstreren wat het probleem is, en niet eens doorhebben hoe krankzinnig ironisch dat is. ‘Naarmate vrouwen vrijgevochtener worden, hebben ze steeds vaker de neiging om de man te willen remodelleren naar hun eigen ideaal’, viel in hetzelfde stuk hier op de site te lezen, waarbij de ironie bijna is overgegaan in satire. Het hele ‘red de man’-verhaal dat de laatste tijd door Maxim Hartman-achtige types wordt verkondigd, komt voort uit die gedachte. De vrouw rukt op, de man kan geen man meer zijn want moet zich aanpassen aan háár wensen, tijd om de vrouw weer even op haar plek te zetten.

En hoe gaan ze dat doen dan? Door ons de standaard mannelijke idealen volgens de Waylons en Levchenko’s van deze wereld op te leggen?

Misschien is dat wel het punt dat ik vooral wil maken: kap nou eens met iemand anders überhaupt iets op te leggen. Waylon, als ik in mijn joggingbroek en ongewassen haar naar de supermarkt wil, dan doe ik dat. Levchenko, als ik een avond uit ga en dat doe in een boyfriend jeans met afgetrapte gympies eronder, dan doe ik dat ook. En misschien heb ik wel zin in een jurk met giga hoge sexy hakken, kan zomaar gebeuren - maar dat wil ik graag zélf bepalen.

//

'Kersverse moeders: doe even CHILL over slanke modellenlijven.'